Euroopan strategisten investointien rahasto (ESIR)

Euroopan investointipankin yhteydessä toimiva ESIR (Euroopan Strategisten Investointien Rahasto) on osa Euroopan investointiohjelmaa. ESIR tarjoaa rahoitusta taloudellisesti kannattavien investointien toteuttamiseksi. Pääosa rahoituksesta on tarkoitettu infrastruktuurin ja teollisten investointien uudistamiseen. Noin neljäsosa rahoituksesta on tarkoitettu pk-yrityksille.

Pk-yritysten rahoitukseen on kaksi instrumenttia: SME InnovFin ja SME Initiative. Kummassakaan instrumentissa ei ole erityisesti korostettu energiatehokkuusinvestointeja.

  • SME InnovFin edellyttää investoinnilta tiettyjä innovatiivisuus- ja kasvukriteerejä.
  • SME Initiative soveltuu paremmin energiatehokkuusinvestoinneille. Siinä investointipankki myöntää tarvittavan luoton ja Euroopan investointirahasto takaa jokaisesta luotosta 50 %. Finnvera voi olla mukana takaamassa lainasta 30 %. Yksittäinen laina voi olla suuruudeltaan enintään 10 miljoonaa euroa.

Kyse on lainamuotoisesta rahoittamisesta. Laina voidaan hakea normaalisti omasta pankista, eikä yrityksen tarvitse olla yhteydessä EIR:iin.  Jos lainassa on tarvetta myös Finnveran takaukselle, yrityksen tulee hakea sitä itse Finnverasta.

Suuret projektirahoitukset myöntää suoraan Euroopan investointipankki.

Työ- ja elinkeinoministeriö koordinoi ESIR:in toimintaa yhdessä muiden ministeriöiden ja toimijoiden kanssa.


Sivua päivitetty viimeksi 2.1.2019

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.