Sähköenergian omavaraisuus

Pitkän ja pimeän talven takia Suomen leveysasteilla ei ole taloudellisesti kannattavaa mitoittaa verkkoon kytkettyjä aurinkosähköjärjestelmiä energiaomavaraisiksi, jos ne palvelevat ympärivuotista sähkönkulutusta. Aurinkoenergiaa ei saada talvella riittävästi, minkä takia paneelit olisi mitoitettava tuottamaan kesällä moninkertaisesti yli tarpeen, jotta ylituotantoa riittäisi sekä lyhytaikaiseen (päivästä yöhön) että kausivarastointiin (kesästä talveen). Energiaomavaraiset aurinkosähköjärjestelmät eivät ole kannattavia myöskään siksi, että sähkön varastointi on kallista ja osin teknisesti kehittymätöntä.

Sähkönkäyttöä voidaan kuitenkin optimoida aurinkosähkön tuotannon mukaan, jolloin järjestelmän kannattavuus paranee, kun tuotetun sähkön omakäyttöosuus kasvaa. Käytännössä kulutusta ohjataan silloin hetkille, jolloin aurinkosähköä on saatavilla eniten. Kulutusta voidaan ohjata muuttamalla kulutustottumuksia tai lisäämällä automaatiota.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 15.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.