Aurinkosähkön yhdistäminen muihin energiajärjestelmiin

Aurinkosähkön tuotanto keskittyy kesään ja päiväsaikaan. Tuotanto on vähäisempää keväällä, syksyllä ja erityisesti talviaikaan (ks. kuva 1). Tuotantoa ei myöskään synny lainkaan öisin.

Tuotannon epätasainen ajoittuminen voidaan ottaa huomioon yhdistämällä aurinkosähköjärjestelmä muihin energiajärjestelmiin. Suomessa aurinkosähköllä voidaan esimerkiksi hoitaa kesäpäivien jäähdytystarpeita. Tuotettu aurinkosähkö voidaan ohjata esimerkiksi lämpöpumpuille, jolloin sitä voidaan kesällä käyttää viilentämiseen. Lämminvesivaraaja voidaan myös ohjata latautumaan silloin, kun aurinkosähköä on saatavilla.
Auringon kokonaissäteilyenergian summa 45 asteen kulmassa etelään päin suunnatulle pinnalle Suomessa kuukausittain
Kuva 1. Auringon kokonaissäteilyenergian summa 45 asteen kulmassa etelään päin suunnatulle pinnalle Suomessa kuukausittain.
Kuvan data: Energialaskennan testivuodet nykyilmastossa – Ilmatieteen laitos

Yleisesti ottaen aurinkosähköjärjestelmän hankinta on kannattavinta kohteissa, joissa sähkönkulutus on merkittävää kesäpäivinä. Esimerkiksi kauppakiinteistöissä kylmälaitteet kuluttavat suuria määriä sähköä vuodenajasta riippumatta. Tällaisissa kohteissa aurinkosähköä voidaan hyödyntää tehokkaasti ja sillä voidaan vähentää verkosta ostettavaa energiaa.

Itsenäisissä, verkosta irrallaan olevissa kohteissa järjestelmään liitetään usein varavoima-aggregaatti, joka käynnistyy tai käynnistetään silloin, kun sähköä tarvitaan mutta aurinko ei paista.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 15.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.