Bioenergiahankkeiden rahoitus ja suunnittelu

Suomessa on lukuisia rahoitusvaihtoehtoja bioenergiahankkeille. Valtaosa niistä on julkisia rahoitusohjelmia, joiden kautta hankkeelle voi saada tukea.

Julkista tukea saavissa hankkeissa on omarahoitusosuus, joka voi vaihdella 15-65 prosenttiin riippuen ohjelman luonteesta. Lisäksi yksityisen ja esimerkiksi kunnallisen rahoituksen osuudesta voi olla erillisiä ehtoja.

Jo hankkeen suunnitteluvaiheessa kannattaa miettiä, millaista julkista rahoitusta sille on mahdollista saada. Hankeideasta kannattaa keskustella eri rahoitustahojen kanssa ja miettiä mahdollisia muutoksia tai lisäyksiä rahoitusohjelmien tai muiden, jo meneillään olevien hankkeiden näkökulmasta.

Bioenergiahankkeita voivat rahoittaa myös maa- ja metsätalousministeriö Maatilatalouden kehittämisrahaston (MAKERA) ja Maaseutuviraston yritystoiminnan tukien kautta ja Business Finland kehitysohjelmiensa kautta.

Otettaessa yhteyttä rahoittajaan on hyvä olla jo valmiina alustava hankesuunnitelman runko, johon rahoittajalta voidaan pyytää kommentteja. Rahoitukseen liittyy yleensä ehtoja, jotka hakijan on täytettävä. Ehdot voivat liittyä muun muassa hakijan julkiseen statukseen – esimerkiksi yritys, yhteisö, yhdistys – sekä rahoitettavien kustannusten tyyppiin.

Vaadittavat ehdot voivat vaihdella rahoitusohjelmien välillä hyvinkin paljon, joten niistäkin on syytä keskustella suoraan rahoittajan kanssa. Rahoitusohjelmista järjestetään usein myös kaikille avoimia seminaareja, joista saa yleensä hyvää tietoa ohjelmista.

Rahoitusta myönnetään harvoin läpi vuoden. Yleensä hakuajat painottuvat kevääseen ja syksyyn. Joihinkin ohjelmiin järjestetään hakuja useamman kerran vuodessa, esimerkiksi keväällä ja syksyllä, mutta toisiin haku on ainoastaan kerran vuodessa. Hakuajat voivat vaihdella vuosittain. Pääsääntöisesti ne painottuvat maalis-toukokuulle ja syys-marraskuulle.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 10.1.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.