Pelletit

Puupelletit ovat muodoltaan yleensä sylinterimäisiä. Niiden läpimitta on 6-12 mm ja pituus 10-30 mm. Kosteusprosentti on 8-12. Puupellettien valmistus tapahtuu siten, että purut hienonnetaan vasaramyllyssä, jonka jälkeen ne puristetaan pellettimatriisin läpi. Prosessin aikana lämpötila nousee 160 asteeseen, jolloin puukuidussa oleva ligniini pehmenee ja sitoo puukuidut yhteen. Pelletit säilyttävät muotonsa ligniinin toimiessa sideaineena.

Pellettien yhtenäinen muoto helpottaa polttoaineen syöttöä ja polton hallintaa, mutta pellettien seassa oleva hienoaines ja pöly voivat myös aiheuttaa polttoaineen syöttöongelmia. Pellettien laatuun kannattaakin ostovaiheessa kiinnittää huomiota.
pellettikasa 2
Kuva 1. Puupellettejä. Kuvaaja: Juha Rautanen

Puupellettejä voidaan käyttää pientalojen, maatilojen ja suurkiinteistöjen lämmitykseen. Useimmiten pellettiä käytetään ainoana polttoaineena, mutta esimerkiksi Helsingissä pellettiä käytetään yhdessä kivihiilen kanssa pölypoltossa. Pellettejä voidaan myös käyttää seospolttoaineena kostean hakkeen joukossa.

Pellettilämmitysratkaisut

Pelletit poltetaan polttimella, joka kytketään kattilaan samaan tapaan kuin vesikiertoisessa öljylämmityksessä. Pellettien polttoa varten valmistetaan myös pellettitakkoja, joita voidaan käyttää joko lisälämmön lähteenä ja pientaloissa myös päälämmönlähteenä. Myös perinteisessä takassa voidaan polttaa pellettejä, jos käytössä on sitä varten suunniteltu erillinen polttolaite.

Pellettilämmityksen yhteyteen voidaan asentaa täydennys- tai varalämmitysjärjestelmä, kuten varaava tulisija tai sähkövastukset. Aurinkolämpökeräin voidaan liittää kesäajan lämpimän käyttöveden tuottamiseen.
 Pelletti-lämpökeskus
Kuva 2. Puupelletti voi olla myös lämpökeskuksen polttoaine. Kuva: JAMK


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 15.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.