Lämpöpumput

Ilmalämpöpumput ja maalämpöpumput kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Lämpöpumpputyypistä riippuen lämpöenergiaa otetaan ulkoilmasta, talon ilmanvaihtoputkiston poistoilmasta, vedestä, maasta tai kalliosta. Talon ulkopuolelta otettava lämpö on pääosin auringosta peräisin olevaa energiaa lukuun ottamatta kallioperän lämpöä, joka on suurimmalta osin maapallon ytimestä johtuvaa lämpöä.

UUSI Lämpöpumppujen hankintaopas taloyhtiöille ja kunnille

Lämpöpumppujen hankintaopas kunnille ja taloyhtiöille
Motivan julkaisemasta oppaasta löydät vinkit onnistuneen lämpöpumppuhankinnan valmisteluun, suunnitteluun ja kilpailuttamiseen. Opas tarjoaa myös tietoa erilaisten lämpöpumppuratkaisujen soveltuvuudesta eri kohteisiin sekä tietoa investointien kannattavuuteen vaikuttavista tekijöistä. 

Lämpöpumput säästävät energiaa, ympäristöä ja rahaa

Lämpöpumpuilla saavutetaan merkittäviä taloudellisia säästöjä sekä ympäristöhyötyjä monenlaisissa kiinteistöissä. Motivan vuonna 2017 teettämän selvityksen mukaan lämpöpumppuinvestointeihin taloyhtiöissä kannustivat energiakustannusten vähentäminen sekä kiinteistön jälleenmyyntiarvon kasvattaminen. Noin puolet vastaajista totesi lämpöpumppuinvestoinnin laskeneen myös yhtiövastiketta. Lämpöpumppujen asentaminen taloyhtiöihin onkin yleistynyt viime vuosina.

Lämpöpumppujen myyntiä on vauhdittanut myös pitkään jatkunut matala lainojen korkotaso, sekä kotitalousvähennyksen hyödyntämismahdollisuus saneerauskohteissa. Lämpöpumppujen menekkiä saattaa lisätä kasvava huoli ilmastonmuutoksesta.

Pienentävät merkittävästi ympäristökuormitusta

Lämpöpumppujen aikaansaama energiansäästö vaikuttaa kansallisella tasolla sähkönkulutuksen hiilidioksidipäästöjen alenemiseen ja vähentää samalla terveydelle haitallisten pienhiukkaspäästöjä. Lämpöpumpun hankinta on merkittävä ympäristöteko. Energiantuotannon hiilidioksidipäästöjen ja ympäristövaikutusten näkökulmasta lämpöpumppuinvestointi on mielekkäin sähkö- ja öljylämmityskohteissa.

Lämpöpumput jarruttavat lämmityskustannusten nousua

Energianhinnat ovat nousseet pitkällä aikavälillä muutaman prosentin vuosivauhtia. Lämpöpumpun avulla absoluuttiset energiakustannusnousut ovat paljon vähäisempiä. Lämpöpumpun hankinta jarruttaa kiinteistön lämmityskustannusten nousua ja lämpöpumppujen avulla energiakustannuksia voidaan edelleen vähentää, kun avuksi otetaan pörssisähkön hintaa seuraavat ohjausjärjestelmät ja mahdollisesti energiavaraajat ja jopa lämmön kausivarastointi.

Tulevaisuuden teknologiaa

Lämpöpumppujen merkitys tulee kasvamaan tulevaisuudessa kysyntäjoustotarpeen kasvaessa. Mitä enemmän uusiutuvaa sähköenergiaa tuotetaan aurinko- tai tuulivoimalla, sitä enemmän sähkömarkkinoiden tulee joustaa niinä hetkinä, kun sääolosuhteista riippuvaista energiaa on vain vähän saatavilla. Tämä hyödyttää suoraan lämpöpumpulla energiansa tuottavaa, sillä lämpöpumppuja voidaan käyttää apuna energian varastoinnissa niinä hetkinä, kun kysyntää on vähän. Lämpöpumppujen varastoimaa energiaa voidaan puolestaan ottaa käyttöön silloin, kun energian hinta on korkealla eli kysyntä suurta. Kysyntäjousto avaa lisää säästömahdollisuuksia lämpöpumpun omistajalle. 


Aineistoa Motivan verkkopalvelun Lämpöpumput-sivuja varten on koottu yhteistyössä Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n, Scanoffice Oy:n, Rototec Oy:n, Nivos Energia Oy:n, Nibe Oy:n ja Onninen Oy:n kanssa.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 1.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.