Untitled-2
Lämmitysverkoston toiminta vaikuttaa lämpöpumppujärjestelmään

Suurin osa rakennuksista käyttää lämmön jakamiseen tilojen osalta vesikiertoista patteriverkkoa. Uudiskohteissa ja varsinkin 2000-luvun kohteissa on usein vesikiertoinen lattialämmitys. Lämpöpumpun hyötysuhde (lämpökerroin) ja antoteho on sitä korkeampi mitä matalampi lämpötilataso lämmönjakoverkostossa on (esim. patteriverkossa tai lattialämmityksessä). Suurin osa olemassa olevista rakennuksista toimii kuitenkin lämmityksen suhteen jonkin verran tehottomasta ja siksi patteriverkkoon ohjataan tarpeettoman korkeaa lämpötilatasoa. Tehoton toiminta aiheuttaa myös kohonnutta energiankulutusta rakennuksessa. 

Patteriverkon toiminnan tehostaminen

Patteriverkon toimintaa pystytään tehostamaan usein paljonkin tekemällä perusteellisen patteriverkon perussäädön. Siihen sisältyy sekä säätötoimia että usein uudet säätölaitteet. Suuremmissa kiinteistöissä patteriverkon säätö kannattaa tehdä keskitettynä toimenpiteenä, joka toteutetaan ammattilaisen laskemien säätöarvojen mukaisesti. Patteriverkon perussäädössä ilmataan koko patteriverkosto, säädetään linjakohtaiset- ja patterikohtaiset virtaamat kohdilleen suunnittelun mukaisesti sekä usein uusitaan termostaatit ja patteriventtiilit sekä paisunta-astia ja kiertovesipumppu. Myös automaattisia linjasäätöventtiileitä käytetään nykyisin. Jos edellisestä perussäädöstä on kulunut yli 10 vuotta tai julkisivu/ikkunaremontti on tehty edellisen perussäädön jälkeen, uusi perussäätö on syytä tehdä. 

Patterien toiminnan kannalta myös riittävästä vedenpaineesta on huolehdittava. Patterit kannattaa ilmata aina lämmityskauden alkaessa ja samalla voi tarkastaa termostaattien toiminta. Lämmityskauden ulkopuolella voi kiertää termostaattia edestakaisin ääriasennosta toiseen pari kertaa kuukaudessa, se ehkäisee osaltaan jumiutumista. Varo peittämästä patterin termostaatteja paksuilla verhoilla tai huonekaluilla, jotka estävät lämmön kulkeutumisen huonetilaan. 

Myös lämmönsäätöjen tarkemmalla asettelulla voidaan saada energiasäästöä lämpökuormien vähentymisen kautta ja lämpöpumpun suorituskyvyn parantuessa. Tarkka lämmönsäätö tulee tehdä lämmityksen menoveden sovituksena ulkolämpötilaan nähden, huomioiden sekä säätökäyrän jyrkkyyden että suuntaissiirron säädöt. 


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 31.5.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.