Pientuotannon tuet

Kotitalousvähennys

Verotuksen kotitalousvähennyksen voi saada muun muassa erilaisista kodin tai vapaa-ajanasunnon huolto- ja korjaustöistä. Kotitalousvähennykseen oikeuttaa esimerkiksi aurinko- ja maalämpöjärjestelmän tai ilmalämpöpumpun asentaminen omakotitaloon tai vapaa-ajan asuntoon. Pientalojen lämmitystapamuutoksiin myönnettävä energia-avustus ei estä kotitalousvähennyksen saamista. Vähennys myönnetään vain työn osuudesta, ei matkakuluista tai tarvikkeista. Vuonna 2014 vähennyksen enimmäismäärä on 2 400 euroa/hlö.

Energiatuki

Uusiutuvia energialähteitä hyödyntäviin energiaratkaisuihin on mahdollista saada energiatukea, jonka suuruus on enimmillään 40 prosenttia investoinnista. Ohjeellinen tukiprosentti aurinkosähköhankkeissa on 30 prosenttia. Energiatuen myöntäminen harkitaan tapauskohtaisesti. Energiatukea voidaan myöntää yrityksille, kunnille ja muille yhteisöille sellaisiin ilmasto- ja ympäristömyötäisiin investointi- ja selvityshankkeisiin, jotka muun muassa edistävät uusiutuvan energian tuotantoa tai käyttöä. Tukea ei kuitenkaan voida myöntää yksityisille kansalaisille.

Kun kyseessä on alle kolmen miljoonan euron investointi, energiatukea haetaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksilta. Kun investoinnin suuruus on yli kolme miljoonaa, tuki haetaan työ- ja elinkeinoministeriöltä.

Maaseudun bioenergiatuet

Biokaasuvoimalaitokselle voi olla mahdollista saada maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan piiriin kuuluvaa tukea. Maatiloilla toimivat biokaasulaitokset ovat maatalouden investointitukirahoituksen piirissä. Tuen tarkoituksena on edistää energian tuottamista ensisijaisesti maatilojen omaan käyttöön. Investointitukea voi hakea maaseutuvirastolta. Lisäksi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman eri toimintalinjoilta voidaan rahoittaa bioenergia-alan investointeja maaseudun mikroyrityksissä.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 16.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.