Pientuottajaa koskeva lainsäädäntö ja velvollisuudet

Laissa määritellään sähkön pientuotannolle joitakin helpotuksia muun muassa mittauksen ja verotuksen suhteen.

Voimalaitos, joka syöttää sähköä sähköverkkoon siirrettäväksi, on pääsääntöisesti varustettava mittauslaitteistolla. Sähkön mikrotuotantolaitteistot (enintään 3 x 63 ampeerin pääsulakkeilla varustetut käyttöpaikat) on kuitenkin vapautettu tuotannon mittauksesta, ja näissä kohteissa riittää verkosta otetun ja verkkoon syötetyn energian mittaus. Verkosta ottoa ja syöttöä ei saa summata, vaan mittauslaitteessa tulee olla näille erilliset rekisterit. Verkosta oton ja verkkoon syötön mittaamisesta vastaa aina verkonhaltija. Mittari on verkonhaltijan omistuksessa ja verkonhaltija huolehtii sen luennasta.

Pienimuotoisen sähköntuotannon mittauksen on perustuttava tuntimittaukseen ja mittauslaitteiston etäluentaan. Suomessa on siirrytty sähkönkäyttöpaikkojen etä- ja tuntimittaukseen, ja vaatimukset koskevat myös pientuotantoa.

Sähköverovelvollisuutta koskeva lainsäädäntö on oleellinen mittaamisen kannalta, koska verotettava sähkö on mitattava. Sähköverovelvollisia ovat yleensä verkonhaltijat ja sähköntuottajat, ja heidän on tehtävä ilmoitus sijaintipaikkansa tullipiirille. Sähköntuottajien kohdalla sovelletaan kuitenkin helpotuksia pientuottajille.

Sähköverovelvollisuudella viitataan sekä sähkön valmisteveroon että huoltovarmuusmaksuun. Valmisteveroa ja huoltovarmuusmaksua ei tarvitse maksaa sähköstä, joka tuotetaan enintään 50 kVA:n tehoisessa generaattorissa tai enintään 50 kVA:n nimellistehoisella useiden sähköntuotantolaitteistojen muodostamalla kokonaisuudella. Pientuottaja on luonnollisesti velvollinen maksamaan sähköveroa ja huoltovarmuusmaksua verkosta ostamansa sähkön osalta.

Pientuottaja, joka syöttää ylimääräisen sähkönsä verkkoon ja saa siitä korvauksen, on verovelvollinen siitä saadusta tulosta. Verohallinnon valtakunnallinen ohjeistus pientuottajan myymästä sähkötuloverotuksesta on tekeillä, mutta toistaiseksi tuottajaa verotetaan kunkin verotoimiston linjausten mukaisesti. Myyntituloa saava pientuottaja on myös ennakkoveronkannon piirissä. Pidätystä ei kuitenkaan tarvitse toimittaa, jos yksittäisen, satunnaisesti maksettavan suorituksen määrä on enintään 20 euroa.

Sähkömarkkina-asetuksen mukaan voimalaitoksen haltijan ei tarvitse tehdä alle 1 MVA:n tehoisia laitoksia voimalaitoksestaan ilmoitusta Energiavirastolle. Pientuottajalla ei ole myöskään velvollisuutta tuotantoennusteen tekemiseen kantaverkkoyhtiö Fingridille.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 2.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.