Suunnittelu ja asennustyöt

Hyvä suunnittelu on kaiken lähtökohta. Heti alkuvaiheessa on hyvä pohtia eri tuotantomuotojen mahdollisuudet omassa talossa/järjestelmässä. Tärkeää on myös tehdä tarvekartoitus, eli kartoittaa kuinka paljon ja mihin aikaan vuodesta/päivästä sähköä tarvitaan. Sillä on merkitystä sekä tuotantomuodon valinnassa että erityisesti laitteiston mitoituksessa. Mikäli kyseessä ei ole uudiskohde, on hyvä käydä läpi omaa päivittäistä, viikoittaista ja kuukausittaista sähkönkulutusta esimerkiksi verkonhaltijan online-palvelusta.

Lisäksi ennen laitteistojen hankintaa on tärkeää perehtyä paitsi itse tekniikkaan ja pientuotannon mahdollisuuksiin, myös pientuotantoa koskeviin pelisääntöihin.

Tuottaja tarvitsee tietoa muun muassa näiltä aihealueilta (muun muassa näistä tarkempi kuvaus myöhemmissä kohdissa):
  • tarvittavat luvat
  • tuet
  • verotus
  • verkkoon liittämisen vaatimukset ja käytännöt
  • sähkön myynti ja velvoitteet sähkömarkkinoilla.

Lähes koko prosessin voi hoitaa joko itse tai ostaa palvelun ”avaimet käteen” -palveluna tai jotain tältä väliltä. Mikäli laitteiston hankkii pakettina, ei erillistä suunnittelu- tai asennuspalvelua tarvita. Jos taas laitteistot hankkii erikseen, usein myös suunnittelu ja muu asennus kannattaa teettää asiantuntevalla suunnittelijalla ja asentajalla, ellei itsellä ole mahdollisuutta perehtyä asiaan huolellisesti.

On tärkeää muistaa, että sähköasennuksiin tarvitaan aina ammattitaitoinen henkilö. Mikäli kyseessä on yli 50 V:n vaihtojännitteinen, yli 120 V:n tasajännitteinen tai yleiseen sähköverkkoon kiinni kytkettävä sähköntuotantolaitteisto, työt on teetettävä riittävän sähköpätevyyden omaavalla yrityksellä tai henkilöllä, ellei itse omaa tarvittavaa sähköpätevyyttä. Lisäksi töitä ulkopuolisilla tahoilla teetettäessä on hyvä aina varmistua, että tekijällä on tilaajavastuulain mukaiset velvoitteet hoidettuna. Uusiutuvan energian asentajarekisteristä voi etsiä lähellä olevia sertifioituja asentajia.

Ennen asennustöitä on asentajan kanssa hyvä sopia tarkkaan mitkä työvaiheet kuuluvat urakkaan. Työn valmistuttua asentajalta on saatava asianmukainen käyttöopastus ja käyttöönottopöytäkirja. Sähköturvallisuusvastuut koko laitteiston sähköasennusten osalta kuuluvat työn tehneelle sähköurakoitsijalle.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 2.8.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.