Yhteydenotto kuntaan

Pientuotantohankkeessa on heti alkuun varmistettava kunnan rakennusvalvonnasta suunnitellun sijoituspaikan kaavamääräykset ja siten mahdollisuus sijoittaa laitteisto kyseiseen paikkaan. Vaadittavat luvat vaihtelevat kunnittain ja laitostyypeittäin, ja riippuvat laitoksen ominaisuuksista, kuten koosta ja sijoituspaikasta.

Usein pienvoimalaitokselle tarvittavat luvat rajoittuvat rakennuslupaan ja siihen liittyviin liitteisiin. Tuulivoimalaitoksilta edellytetään usein maisemallisten vaikutusten arviointia. Tuulivoiman mikrotuotannolle vaaditaan useimmiten kaava-alueella rakennus- tai toimenpidelupa. Kaava-alueen ulkopuolella vaaditaan tyypillisesti vain toimenpidelupa.

Kuntien yhteinen sähköinen lupapalvelu on aloittanut toimintansa ja on nyt pilottivaiheessa. LUPAPISTE.fi -sivustolla luvanhakijat voivat lähettää rakentamiseen liittyviä neuvontapyyntöjä ja rakennushankkeiden suunnitelmat voidaan valmistella alusta loppuun sähköisesti yhdessä viranomaisten ja muiden rakennusalan ammattilaisten kanssa. Lupapiste sujuvoittaa lupakäsittelyä ja vapauttaa luvanhakijan virastoaikatauluista sekä paperisten asiakirjojen toimittamisesta. Neuvontapalvelua saa Lupapisteen kautta kaikista kunnista, mutta sähköisen hakemuspalvelun osalta Lupapiste on käytössä toistaiseksi vain joissakin pilottikunnissa.

Kunnan rakennusvalvonnasta kannattaa myös tiedustella milloin naapurien kuuleminen on tarpeellista. Esimerkiksi aurinkopaneelien asennuksessa ei naapurien mielipidettä välttämättä tarvita, mutta pientuulivoimalaitoksen rakentamisen yhteydessä se todennäköisesti vaaditaan, mikäli laitteisto on näköetäisyydellä naapuritalosta. Vaikka virallista kuulemismenettelyä ei vaadittaisikaan, hyvän naapurisovun vuoksi on syytä kuitenkin ilmoittaa aikomuksistaan naapureille.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 16.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.