Yhteys sähkökauppiaaseen, ylijäämäsähkön myynti

Suurin hyöty mikrotuotantolaitoksista saadaan, kun omalla tuotannolla korvataan ostosähköä. Ajoittain saattaa kuitenkin esiintyä tilanteita, jolloin tuotantolaitos tuottaa enemmän kuin kohteessa on sähkön kulutusta. Erityisesti mikrotuotantolaitoksia suuremmista pientuotantolaitoksista voi sähköä riittää enemmän myös myyntiin. Kenellä tahansa on oikeus siirtää sähköä verkkoon, kun tuotantolaitoksen liityntä ja mittaus täyttävät niille asetetut vaatimukset, ja tuottajalla on ostaja sähkölle.

Verkonhaltija ei saa verkon häviöenergiaa lukuun ottamatta ostaa sähköä, vaan pientuottajan on tehtävä sähkönmyyntisopimus sähkönmyyjän kanssa. Useat sähkönmyyjät ostavat jo tänä päivänä asiakkaidensa tuotantoa. Energiaviraston sähkön hintavertailusivuilta voi etsiä yhtiöitä, jotka ovat valmiita ostamaan pientuottajan tuottaman sähkön. Sivuilla on linkit yhtiöiden omille sivuille, joilla voi vertailla hintoja ja pyytää tarjousta.

Hinnoitteluperiaatteet on hyvä käydä tarkasti läpi sähkönmyyjän kanssa. Korvaus tuotetusta sähköstä vaihtelee yhtiöittäin. Yleisin korvausperiaate on sähkön markkinahinta vähennettynä kulukorvauksella. Ostosopimuksen ehtona sähkönmyyjä usein edellyttää saman myyjän kanssa tehtyä myyntisopimusta. Sähkön ostaja voi halutessaan sitoa pientuottajalta oston myös johonkin tiettyyn omaan myyntituotteeseensa. Myös laskutus voidaan hoitaa useammalla eri tavalla sähkönmyyjästä riippuen.

Sähköntuottajan on myös sovittava tasepalvelusta sähköyhtiön kanssa. Tasesähköön liittyvät velvoitteet kuuluvat tuottajan sähkömarkkinavelvoitteisiin. Alle 1 MVA:n laitoksen tasevastuun- ja -ilmoitukset hoitaa sähkön ostaja pientuottajan puolesta.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 16.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.