Pohjoismaiden ministerineuvoston tukijärjestelmät ja hankerahoitus

Pohjoismaiden ministerineuvosto on Pohjoismaiden hallitusten virallinen yhteistyöelin. Pohjoismaiden ministerineuvosto pyrkii yhteispohjoismaisiin ratkaisuihin, joilla on selkeitä myönteisiä vaikutuksia maiden kansalaisille.

Pohjoismaiden ministerineuvoston hankeapurahojen tärkein myöntämisperuste on se, että hanke hyödyttää Pohjoismaita ja itsehallintoalueita. Hankkeen on siis tuotettava pohjoismaista hyötyä.

Vuosittain toteutetaan noin 500 hanketta. Pohjoismaisesta budjetista rahoitettavissa hankkeissa on ennen kaikkea varmistettava niiden pohjoismainen hyödyllisyys. Pohjoismaisen hyödyn periaate määrää sen, mikä toiminta toteutetaan yhteispohjoismaisessa ohjauksessa ja mikä kansallisesti.

Kaiken pohjoismaisen toiminnan lähtökohtana on oltava, että:
  • toiminta toteutettaisiin muuten kansallisesti, mutta yhteispohjoismaiset ratkaisut mahdollistavat huomattavat myönteiset vaikutukset,
  • toiminta ilmentää ja kehittää pohjoismaista yhteenkuuluvuutta, ja
  • toiminta lisää Pohjoismaiden osaamista ja kilpailukykyä.

Esimerkkejä tukijärjestelmistä ja hankerahoituksista

Nordic Innovation: hankerahoitus

Nordic Innovation rahoittaa pohjoismaisia hankkeita, jotka vauhdittavat Pohjoismaiden yritysten innovointia ja kilpailukykyä sekä johtavat kaupalliseen ja kestävään kehitykseen. Nordic Innovationilla on kahdentyyppisiä hakuja. Rahoitusta voi hakea ehdotuspyyntöjen tai ehdotuspyyntöihin perustumattomien erillishakemusten pohjalta (Nordic Solved -ohjelma). Erillishakemuksia hanke-ehdotuksista voi lähettää ympäri vuoden.

Lisätietoa: Nordic Innovation: Hankerahoitus

Pohjoismaiden projektivientirahasto: rahoitusta pohjoismaisten pk-yritysten kansainvälistymiseen

Pohjoismaiden projektivientirahasto Nopef myöntää korotonta ehdollista lainaa, jolla voi kattaa 40 prosenttia kansainvälistymishankkeen hyväksytyistä esitutkimuskustannuksista. Laina muutetaan yleensä tueksi kun loppuraportti on hyväksytty. Nopef suosii hankkeita, jotka sopivat Nopefin painopistealueisiin, joita ovat energian säästäminen, resurssien käytön vähentäminen, kestävät energiamuodot ja ympäristö- ja ilmastoalan innovaatiot.

Lisätietoa: Pohjoismaiden projektivientirahasto: rahoitusta pohjoismaisten pk-yritysten kansainvälistymiseen


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 16.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.