Syöttötariffi

Uusiutuvalla energialla tuotetulle sähkölle maksetaan tuotantotukea niin sanottuna syöttötariffina. Järjestelmä otettiin käyttöön Suomessa vuonna 2011.

Syöttötariffijärjestelmään hyväksytyille tuulivoimaloille, biokaasuvoimaloille ja puupolttoainevoimaloille maksetaan tavoitehinnan ja sähkön markkinahinnan erotuksen mukaista tukea. Tavoitehinta tuotannolle on 83,5 €/MWh. Tuulivoimarakentamisen nopean liikkeellelähdön takaamiseksi uusilla tuulivoimaloilla tuotetusta sähköstä maksetaan korotettua tavoitehintaa (105,3 €/MWh), josta valtio maksaa markkinahinnan ja tavoitehinnan välisen erotuksen.

Syöttötariffijärjestelmään kuuluvissa metsähakevoimaloissa tuotetusta sähköstä maksetaan päästöoikeuden hinnan mukaan muuttuvaa tukea.

Voimalaitos voi saada tukea 12 vuoden ajan. Syöttötariffia maksetaan kolmen kuukauden tariffijakson aikana tukeen oikeuttavasta sähköntuotannosta. Oikeus alkaa hyväksymispäätöksen lainvoimaiseksi tuloa seuraavasta tariffijaksosta. Energiavirasto tekee päätöksen maksettavan syöttötariffin suuruudesta, ja  Energiavirasto myös maksaa syöttötariffin sähköntuottajalle.

Syöttötariffijärjestelmään hyväksyttyjen voimalaitosten, käsittelyssä olevien hyväksymishakemusten, voimassa olevien kiintiöpäätösten ja muiden varausten määrä lähestyy asetettua 2 500 megavolttiampeerin (MVA) rajaa. Lisätietoja syöttötariffin hakemisesta ja maksatuksesta sekä hakulomakkeet löytyvät Energiaviraston sivuilta.

Tuotantotuen sähköinen asiointijärjestelmä (SATU)

Tuotantotuen sähköinen asiointijärjestelmä SATU toimii niin, että nyt kuka tahansa voi tarkastella syöttötariffijärjestelmään hyväksyttyjen voimalaitoksien tietoja, tuotantotuen päätöksiä ja syöttötariffin määräytymisperusteita ilman erillistä kirjautumista. Energiavirasto ylläpitää SATU-järjestelmää.

Vuoden 2017 alussa SATU-järjestelmään oli hyväksytty 161 voimalaitosta, joista 53 on metsävoimalaitoksia, 103 tuulivoimalaitoksia, 4 biokaasuvoimalaitoksia ja yksi on puupolttoainevoimalaitos.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 13.1.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.