Smart till jobbet – uppmuntra hållbar mobilitet

Arbetsgivaren har många skäl att uppmuntra arbetstagarna att välja smarta färdsätt, eftersom de ger företaget välkomna kostnadsbesparingar och bidrar till att målen för miljö, energieffektiviteten och välbefinnandet i arbetet uppnås.

Metoder för alla arbetsplatser

En effektiv metod för arbetsgivaren att främja hållbar mobilitet är att uppmuntra arbetstagarna att åka kollektivt, cykla eller promenera och samtidigt minskar biltrafiken. Om bilar behövs lönar det sig att gynna fordon med låga utsläpp och ge handledning i ekonomiska körsätt.

Flexibla arbetssätt, som till exempel fjärrkonferenser och distansarbete, är bra metoder för att minska onödiga resor. Resekostnader uppstår till exempel av kilometerersättningar, flygbiljetter och arbetstider. När förhandlingen flyttas till nätet uppstår det snabbt besparingar. Rätt utrustning och tydliga regler uppmuntrar till att utföra kontorsarbete hemma.

Lokala kollektivtrafiksaktörer hjälper vid anskaffningen av biljetter för arbetsresor. Företaget kan ta i bruk resekort för kollektivtrafiken som kan lånas ut för arbetsresor, erbjuda säsongkort för kollektivtrafiken som anställningsförmån eller arbetsresesedlar för resorna mellan  hemmet och arbetsplatsen.

Finländarna gör cirka 1 000 resor per år. Av dem är var fjärde en arbetsresa.

AP-pyöräilijät
Fyra snabba tips för smartare mobilitet:
  1. Det lönar sig att kontrollera att duscharna och omklädningsrummen är i skick på våren för dem som cyklar och går.
  2. Bilda ett cyklistlag bland företagets medarbetare och anmäl laget till Kilometrikisa.
  3. Arrangera undervisning i ekonomisk och trygg bilkörning för bilisterna.
  4. Testa fjärrkonferenser eller promenadmöten.

Updaterad sist 23.02.2018

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för statistik och sökfunktion.