Gatu- och utomhusbelysning

Det behövs utomhusbelysning för att både fotgängare och fordon ska kunna använda gator och vägar tryggt. Belysning gör också att idrottsplatser kan användas för hobby- och tävlingsverksamhet under årets mörka årstid. Genom omsorgsfull planering och styrning av belysningen kan belysningskvaliteten i tätorter förbättras så att den önskade belysningsnivån uppnås med så låg energiförbrukning som möjligt.

Det hör till egenskaperna hos lampor som används för utebelysning att ljusproduktionen, det vill säga ljusflödet, avtar med åldern. Särskilt tydligt kan man iaktta detta i utomhusbelysning med vanliga kvicksilverlampor. Trots att ljusproduktionen minskar sjunker inte elförbrukningen. Det lönar sig att byta ut lamporna regelbundet i enlighet med underhållsplanen redan innan lamporna slutar fungera.

I underhållet av utomhusbelysningen är det viktigt ge akt på brinntiden och se till att skymningsreläer inte är smutsiga, eftersom de då tror att det är mörkare än det i verkligheten är. Redan 10 minuter ”onödig tid” varje morgon och kväll gör över 2 timmar per vecka och det motsvarar en tilläggskostnad på cirka 50 € per år för varje gatukilometer.


Updaterad sist 16.06.2017

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för statistik och sökfunktion.