Vedenkulutus

Vedenkulutuksessa suurta vaihtelua

Suomalaisten tyypillinen vedenkulutus on 90-270 litraa vuorokaudessa per asukas. Keskimäärin jokainen suomalainen käyttää vettä 155 l/vrk. Vedenkulutuksen tavoitetaso on noin 100-120 litraa vuorokaudessa asukasta kohden. Lämpimän käyttöveden osuus asuinrakennuksen energiankulutuksesta on merkittävä, sillä noin viidennes energiasta kuluu veden lämmittämiseen. Lämmintä vettä käytetään keskimäärin 40-50 l/vrk henkilöä kohden.

ved k


Käyttötottumukset ja vesikalusteet avainasemassa

Käyttötottumukset vaikuttavat oleellisesti vedenkulutukseen, esimerkiksi viiden minuutin suihkussa vettä kuluu keskimäärin 60 l, ammekylvyssä viisi kertaa enemmän. Vedenkulutukseen vaikuttavat myös vesikalusteiden ominaisuudet ja kunto. Vesikalusteissa kannattaa satsata uusimpaan tekniikkaan.

Nykyaikaisissa yksiotehanoissa veden täysi virtaama voidaan rajoittaa neljään litraan minuutissa. Uudet WC-istuimet toimivat jopa alle neljän litran kertahuuhtelulla tai niiden huuhtelumäärän voi valita tarpeen mukaan.

Huoneistokohtaiset vesimittarit pienentävät kulutusta

Uudisrakentamisen yhteydessä taloyhtiöihin kannattaa asentaa huoneistokohtaiset vesimittarit. Myös vesijohtoverkostoa uusittaessa on hyvä tutkia, saadaanko mittarit asennettua kohtuullisin kustannuksin.

Oheisen tutkimuksen mukaan vesimittareiden asennuksen ja huoneistokohtaisen laskutuksen myötä vedenkulutus pienenee 15-20 % henkilöä kohden.

Lähde: Työryhmämuistio – Huoneistokohtaisten vesimittareiden käyttö ja vaikutukset rakennusten energiankulutukseen (pdf) (899.4 KB)


Sivua päivitetty viimeksi 18.12.2014

Tulosta sivu

Muualla palvelussa

Näin säästät energiaa
Vedensäästö Kodin energiaopas

Muualla verkossa

Vesi maksaa ja erityisesti käyttöveden lämmitys. Katso videovinkit, joilla pidät kulut kurissa.

Arvostamme mielipidettäsi

Haluamme kehittää sivustomme sisältöä ja käytettävyyttä käyttäjien toivomaan suuntaan. Palautteesi on meille erittäin arvokas. Toivottavasti vastaat palautekyselyymme, se vie aikaasi vain 5 minuuttia.

Vastaan nytVastaan myöhemminEi kiitos