Elintarvikehankinnoilla elinvoimaa, hyvinvointia ja alueellista kasvua

Kotimainen, vastuullisesti tuotettu ruoka vahvistaa huoltovarmuutta, luo työpaikkoja ja edistää hyvinvointia sekä tuo rahaa omaan maakuntaan. Kun kunnat ja hyvinvointialueet panostavat elintarvikehankintoihin, ne rakentavat turvallista, elinvoimaista, hyvinvoivaa ja omavaraisempaa Suomea.

Suomessa tuotettu ruoka on maailman kärkeä vastuullisuuden, elintarviketurvallisuuden ja eläinterveyden näkökulmasta. Kun hankintakriteereissä painotetaan näitä ominaisuuksia, lautasille päätyy kotimaista ruokaa. Suomalainen ruoka ei kilpaile hinnalla, vaan laadulla, turvallisuudella, hyvällä jäljitettävyydellä ja erinomaisella maulla.

Esimerkkejä vastuullisuusvaatimuksista, jotka ohjaavat kotimaisiin valintoihin:
  • antibioottien käyttö tuotantoeläinten lääkinnässä vain sairauksien hoitoon
  • salmonellattomuus
  • rehujen laadulle ja koostumukselle asetettavat vaatimukset
  • puhdas vesi kasvien, tuotantoeläinten ja elintarviketeollisuuden tarpeisiin
  • vähäinen ja tarpeeseen perustuva torjunta- ja kasvinsuojeluaineiden käyttö

Ravitseva ruoka edistää terveyttä. Kun lapset oppivat syömään ravitsemuksellisesti laadukasta ruokaa jo pienestä pitäen, syntyy myös säästöjä terveydenhuollossa.



Punainen viiva

"Hyvin tehdyistä elintarvikehankinnoista
hyötyy koko suomalainen yhteiskunta,
maatalous- ja elintarvikealan yrittäjät,
yritykset ja aluetalous. Kotimaista, lähellä
tuotettua ruokaa arvostavat myös
ruokapalveluiden asiakkaat.
"
maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah




Mitä voit tehdä kunnan tai hyvinvointialueen päättäjänä?


Valtuustoaloite elinvoimaa, huoltovarmuutta ja hyvinvointia lisäävistä elintarvikehankinnoista

Kunta- tai hyvinvointialuepäättäjän kannattaa tehdä valtuustoaloite elintarvikehankinnoista. Aloitteen voi tehdä myös kuka tahansa kuntalainen, ruokapalveluista vastaava, seudun elintarvikeyrittäjä tai tuottaja, kuljetusyrittäjä tai maaseudun ja elintarviketalouden kehittäjätaho. Tällöin asia tulee käsitellä valtuustossa.  

Valtuustoaloitemalli

Kuntamme/hyvinvointialueemme tulee tehdä elinvoimaa, huoltovarmuutta ja hyvinvointia lisääviä elintarvikehankintoja. 

Esitämme, että kunnassamme/hyvinvointialueellamme tulee asettaa kunnianhimoinen tavoite ruokapalveluiden tarjoaman ruoan kotimaisuusasteelle sekä lähiruoan ja luomun käyttöasteelle sekä seurata näiden toteutumista.

Kuntamme/hyvinvointialueemme strategiaan tulisi kirjata vaatimus huomioida vastuullisuus elintarvikehankinnoissa, koska tätä kautta on mahdollista lisätä kotimaisen ja lähellä tuotetun ruoan sekä luomun osuutta elintarvikehankinnoissa.

Hankintojen toteutusta ohjaavaan hankintastrategiaan tulee kirjata vaatimuksia ja linjauksia muun muassa eläinten hyvinvoinnista ja elintarviketurvallisuudesta sekä ympäristön kannalta kestävistä tuotantomenetelmistä, jotka tulee huomioida kilpailutuksissa ja toimittajien valinnassa.

Vaatimuksia, jotka ohjaavat elintarvikehankintoja kotimaisiin valintoihin ovat muun muassa: 
  • antibioottien käyttö tuotantoeläinten lääkinnässä vain sairauksien hoitoon
  • tuotteen salmonellattomuus
  • rehujen laadulle ja koostumukselle asetettavat vaatimukset
  • puhdas vesi kasvien ja tuotantoeläinten ja elintarviketeollisuuden tarpeisiin
  • vähäinen ja tarpeeseen perustuva torjunta- ja kasvinsuojeluaineiden käyttö
Elintarvike- ja ruokapalveluiden hankintastrategiassa tulee esittää muun muassa seuraavaa:
Hankintakriteerien valinnassa ja käytössä hyödynnetään kriteeripankki.fi -palvelussa julkaistuja vastuullisuuskriteereitä. Kriteerien sopivan vaatimustason määrittely tehdään yhteistyössä ja avoimessa markkinavuoropuhelussa alueen maatalous- ja elintarvikeyrittäjien, ruokapalveluammattilaisten ja hankinta-asiantuntijoiden kanssa.



  • Vastuullisuusvaatimuksia käyttämällä liha- ja maitotuotteiden, perunoiden, viljatuotteiden sekä kananmunien osalta on mahdollista päästä 90 %:n kotimaisuusasteeseen.* Lähiruoalle sopiva tavoite on esimerkiksi 20 %.** Toisaalta pienissä maaseutukunnissa osuus voi olla hyvinkin korkea – parhaimmillaan jopa 80 %.*** Luomun käyttöä voi lisätä Portaat luomuun -järjestelmällä.
  • Linjatkaa kunnan tai hyvinvointialueen kestävistä elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoista selkeästi strategiassa ja sitä täydentävässä hankintastrategiassa. Valmistelkaa linjaukset yhteistyössä ruokapalveluista ja -hankinnoista vastaavien kanssa. Strategiset tavoitteet ovat tärkeitä, vaikka hankinnat tehtäisiin hankintarenkaiden, yhteishankintayhtiöiden puitejärjestelyjen tai dynaamisen minikilpailutuksen kautta.

* Selvitys julkisten elintarvikehankintojen vastuullisuudesta ja kotimaisuusasteesta
** ja *** Perustuen Ruralia Instituutin selvitykseen lähiruoan käytöstä ja aluetaloudellisista vaikutuksista. Viitaharju Leena, Kujala Susanna, Hakala Outi ja Trogen Ada. (2020). Lähiruoka puheissa ja teoissa – Julkiskeittiöiden lähiruoan käytön muutos vuosien 2013 ja 2019 välillä. Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti. Raportteja 201. Lähiruoka puheissa ja teoissa : julkiskeittiöiden lähiruoan käytön muutos vuosien 2013 ja 2019 välillä


  • Elintarviketurvallisuutta, eläinten hyvinvointia, ympäristövastuullisuutta ja ravitsemuslaatua huomioivat hankintakriteerit löytyvät hankintoja tekevien tueksi kriteeripankki.fi -palvelusta.
  • Varmistakaa riittävät resurssit elintarvike- ja ruokapalveluhankintojen valmisteluun, jotta hankinnat toteutetaan osaavasti, vastuullisuuskriteereitä hyödyntäen ja paikallisten toimittajien kanssa markkinavuoropuhelua käyden. Muistakaa varata resursseja myös hankintojen seurantaan.