![]() | "Hyvin tehdyistä elintarvikehankinnoista hyötyy koko suomalainen yhteiskunta, maatalous- ja elintarvikealan yrittäjät, yritykset ja aluetalous. Kotimaista, lähellä tuotettua ruokaa arvostavat myös ruokapalveluiden asiakkaat." maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah |
Kuntapäättäjät arvostavat kotimaista, lähellä tuotettua ruokaa
Ruralia-instituutti selvitti kuntapäättäjien näkemyksiä oman kunnan elintarvikehankinnoista.- Lähes 70 % kyselyyn vastanneista kuntapäättäjistä ilmoitti, että on itse toiminut lähi- tai luomuruoan käytön edistämisen eteen jollain tavalla.
- Kuntapäättäjät arvioivat lähiruoan käytön kunnallisessa ruokapalveluissa kasvavan hieman nykyisestä vuoteen 2030 mennessä johtuen muun muassa huoltovarmuuden huomioimisesta.
- Elintarvikehankintojen mahdollisimman suuri kotimaisuusaste nousi kuntapäättäjien näkemyksissä tärkeimpien tekijöiden joukkoon ruoan turvallisuuden ja hyvän maun lisäksi.
- Kuntapäättäjät yhdistävät lähiruokaan etenkin tuoreuden, oman alueen työllisyyden edistämisen ja hyvän maun.
- Lähes puolet kuntapäättäjistä on kiinnostunut saamaan lisää tietoa kuntansa elintarvikehankinnoista kuten lähiruoan käytöstä, einesten ja luomuelintarvikkeiden hinnasta.
Kyselyn toteutti Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti osana maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Lähiruoan käytön kehittyminen julkisissa ammattikeittiöissä ja sen aluetaloudelliset vaikutukset -hanketta ja siihen vastasi 191 kuntapäättäjää.