Vedenkulutus

Keskimääräinen vedenkulutus Suomessa on 140 l/asukas/vrk. Kotitalouksissa kuitenkin kulutetaan vettä hyvin vaihtelevia määriä. Toiset pärjäävät hieman vajaalla sadalla litralla vuorokaudessa, kun taas joillakin vettä kuluu vuorokauden mittaan lähemmäs kolmesataa litraa.

Järkevät käyttötottumukset sekä oikein säädetty käyttövesijärjestelmä auttavat pienentämään vedenkulutusta jopa kymmeniä prosentteja. Vesimaksu on kokonaiskustannus käytetystä puhtaasta vedestä ja syntyvästä jätevedestä.

Kylpyhuoneessa läträtään

Kulutamme vettä, varsinkin lämmintä vettä, eniten peseytymiseen. Vettä voi säästää monella tavoin, kuten hankkimalla suihkuun veden virtaamaa pienentävän suuttimen. Helpoin ja myös halvin tapa vedensäästöön on kuitenkin omien vedenkäyttötapojen muuttaminen.

iStock-474215976

Lämmin käyttövesi maksaa. 15 minuutin suihku päivittäin maksaa noin 450 euroa vuodessa kun 5 minuutin suihkuvisiitillä kustannukset jäävät noin 150 euroon.


Remontin yhteydessä kannattaa harkita uusien vesikalusteiden hankintaa, koska ne kuluttavat jopa puolet vähemmän vettä kuin vanhat vesikalusteet. Kannattaa olla myös tarkkana WC-istuimen, niin uusien kuin vanhojenkin, salakavalista vuodoista. Pieni vuoto WC-istuimessa voi tuoda yli 1 000 euron lisämaksun vuoden vesilaskuun.

WC ja kylpyhuone kannattaa siis laittaa erityisen tarkkailun alle, kun vedenkulutusta aletaan puntaroida kotitaloudessa.

Astianpesua ja pyykkäystä – sitä se arki on

Vaatehuolto, tiskaaminen ja ruoanvalmistus haukkaa vedenkulutuksesta noin neljänneksen. Pyykkiä suomalaisissa kodeissa pestään noin 220 krt/vuodessa ja astianpesukonekin on ahkerassa käytössä. Molemmista koneista on markkinoilla nykyään jo vähän vettä kuluttavia malleja.

Tutki energiamerkin tiedot, kun teet ostopäätöstä – siitä ilmenevät myös vedenkulutustiedot. Koneen elinkaarenaikaiset käyttökustannukset muodostavat merkittävän osan laitteen kokonaiskustannuksista.

Käytä koneiden ohjelmia tarkoituksenmukaisesti, älä pese vajaita koneellisia ja vältä astioiden esihuuhtelua juoksevan veden alla. Vähän likaisille vaatteille voi riittää pelkkä tuuletus tai lyhyempi/viileämpi pesuohjelma. Tarkista tekstiilien pesumerkinnät, kun valitset pesuohjelmaa.

Veden piilokulutus

Vedenkulutukseen on helppo vaikuttaa arkisilla muutoksilla, mutta on myös tärkeää tiedostaa kuinka paljon vettä ”piilokulutetaan", eli kuinka paljon eri tuotteiden, muun muassa elintarvikkeiden tuotantoon on mennyt vettä.

Piilovedenkulutuksessa on otettava huomioon myös globaali vedenkulutus. Esimerkiksi kahvikupilliseen tarvittavan kahvijauheen tuottamiseen kuluu vettä jopa 140 litraa, ja osa tuosta vedestä käytetään muualla kuin Suomessa.

Suomessa on runsaasti vesivaroja väestömäärän nähden, joten vettä on totuttu käyttämään huolettomasti. Lämpimän veden tuottamiseen ja jäteveden käsittelyyn kuluukin meillä runsaasti energiaa.

Omakotitaloissa ja pienissä taloyhtiöissä, joissa sadeveden keräys on mahdollista, voi sitä käyttää muun muassa auton pesuun tai nurmikoiden kasteluun, jolloin puhdasta hanavettä säästyy.Oliko artikkeli hyödyllinen?


Sivua päivitetty viimeksi 12.12.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.