Energiatuet

Valtion energiatukea on saatavilla energiakatselmusten toteuttamiseen, energiaa säästäviin sekä uusiutuvan energian käyttöön kohdistuviin investointeihin sekä ESCO-hankkeisiin. Rakennerahastot edistävät vähähiilistä taloutta.

Tuet energiakatselmuksille

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) tukee TEM:n ja Motivan ohjeiden mukaisesti toteutettuja ja raportoituja kiinteistöjen tai PK-yritysten kokonaisvaltaisia energiansäästöselvityksiä, joista käytetään nimitystä Motiva-mallin mukaiset energiakatselmukset.

Investointituet

TEM voi myöntää investointitukea yrityksille ja yhteisöille muun muassa hankkeisiin, jotka edistävät energiansäästöä uutta teknologiaa hyödyntäen tai edistävät uusiutuvan energian käyttöä. Energiatehokkuussopimuksiin liittyneet yritykset ja yhteisöt voivat hakea tukia myös tavanomaisiin energiatehokkuusinvestointeihin.

Ympäristöministeriö tukee asuinrakennusten energiakatselmuksia energia-avustusten kautta. Korjaus- ja energia-avustuksista lisätietoja saa joko omasta kunnasta tai Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta.

Tuet ESCO-palvelulle

Tavanomaisen tekniikan hankkeisiin voidaan kaikille yrityksille ja yhteisöille myöntää energiatukea enintään 15 prosenttia vain mikäli hanke toteutetaan ESCO-palvelulla. Muutoin tavanomaisen tekniikan hankkeisiin myönnetään energiatukea vain energiatehokkuussopimuksiin liittyneille yrityksille ja yhteisöille.

Rakennerahastot

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja sosiaalirahaston (ESR) uudella ohjelmakaudella 2014-2020 yksi uusista teemoista on vähähiilinen talous. Motiva on tuottanut vähähiilisyyden käsitettä avaavan aineiston avuksi hakemusten käsittelyyn ja laatimiseen. Myös EU-rahoitteinen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma (eli Maaseutuohjelma) kaudelle 2014-2020 sisältää ympäristöpainotuksia ja edistää uusiutuvan energian käyttöä.

Vähähiilisyyden tausta-aineisto hankekäsittelijöille (pdf) (714.3 KB)

Teolliset symbioosit rakennerahastohankkeissa (pdf) (425.1 KB)


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 10.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.