Poistoilmalämpöpumppu

Poistoilmalämpöpumppu (PILP) ottaa lämmitysenergiaa talosta poistettavasta ilmasta ilmanvaihtoputkiston kautta. Pumppu siirtää lämmön senhetkisen tarpeen mukaan tuloilmaan, lämpimään käyttöveteen tai vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Poistoilmalämpöpumppu vaatii toimintaansa tuloilma- ja poistoilmakanaviston. Mallista riippuen poistoilmalämpöpumpulla voidaan usein myös viilentää sisäilmaa.

Poistoilmalämpöpumpun oikea mitoitus on tärkeää. Poistoilmasta saadaan energiaa talteen edellyttäen että ilmanvaihto on tarpeeksi tehokasta. Mitä enemmän talossa on sähkölaitteita ja valoja päällä, sitä paremmin energiaa saadaan myös talteen. Toisin sanoen talon ollessa tyhjillään talvipakkasilla pari viikkoa, tarvitaan lisälämpöä enemmän. Lisälämpö tuotetaan useimmiten lämpöpumpun vesivaraajan sähkövastuksella.

Lisälämmöksi puuta tai sähköä

Poistoilmalämpöpumpulla ei voida tuottaa kaikkea talon tarvitsemaa energiaa. Talossa, jossa on poistoilmalämpöpumppu, kannattaa erityisesti pakkasjaksojen aikana polttaa puuta, jolloin voidaan pienentää ostettavan sähköenergian määrää.

Poistoilmalämpöpumppu on luonteva valinta matalaenergia- tai passiivitason uudistalossa, koska näissä tilojen lämmitys ei vaadi suurta energiamäärää vuositasolla. Koska lämmönlähteenä on aina talosta poistettava 21-25 -asteinen sisäilma, poistoilmalämpöpumppu tuottaa lämpöä lähes vakioteholla vuoden ympäri. Kesäaikaan ja erilaisten lämpökuormien myötävaikutuksella poistoilman lämpötila on kesällä hieman korkeampi kuin talvella.

Jäteilman lämpötila kertoo kuinka paljon poistoilmasta pystytään ottamaan energiaa talteen. Mitä kylmempi jäteilman lämpötila on, sitä enemmän lämpöä on saatu talteen. Nykyään uudet laitteet yltävät jopa -15 asteen tasolle jäteilman lämpötilan suhteen.  Kun lämmitystehoa tarvitaan tilojen ja käyttöveden lämmitykseen, yleensä varaajaan asennettu sähkövastus tuottaa tarvittavan lisälämmön.

Poistoilmalämpöpumpun hankinta on kannattavinta, kun sisätilavuus on suuri suhteessa lämmitystehon tarpeeseen nähden. Poistoilmalämpöpumppu korvaa samalla ilmanvaihtokoneen. PILP-investointi maksaa 150 m2 uudistalossa noin 6 000-13 000 €.

Poistoilmalämpöpumppu huolehtii talon huonetilojen lämmityksen lisäksi ilmanvaihdosta ja lämpimän käyttöveden tuottamisesta. Poistoilmalämpöpumppu poistaa ilmanvaihtolaitteen tavoin ilmaa myös talon kosteista tiloista. Talossa, jossa on poistoilmalämpöpumppu, ei tarvita erillistä ilmanvaihtokonetta eikä LTO-laitetta. Joihinkin poistoilmalämpöpumppuihin on saatavissa myös kesäaikainen tuloilman viilennysominaisuus.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 26.7.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.