Tuulivoima

Suomessa erityisesti talvikuukaudet ovat tuulisia kesäkuukausiin verrattuna. Tuulivoiman tuotantoon hyvin soveltuvia alueita on rannikoilla, merialueilla, tuntureilla ja monin paikoin myös sisämaassa. Viime vuosina tuulivoimaloita on rakennettu aiempiin vuosiin nähden runsaasti.

Uusiutuvaa ja lähes päästötöntä energiaa

Suomi on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Tuulivoima on uusiutuvaa energiaa ja lähes päästötöntä. Lisäksi tuulivoiman rakentaminen kasvattaa kotimaassa tuotetun energian osuutta ja vähentää tuontiriippuvuutta. Vuoteen 2030 tähtäävän kansallisen energia- ja ilmastostrategian mukaisesti tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian käyttöä niin, että sen osuus energian loppukulutuksesta nousee yli 50 prosenttiin 2020-luvulla.

Tuulivoiman rakentaminen kasvattaa kotimaassa tuotetun energian osuutta ja vähentää tuontiriippuvuutta.

Tavoitteeseen pääsemiseksi uusiutuvan sähkön tuotantoa kilpailutetaan loppuvuodesta 2018 uuden tuotantotukilain mukaisesti. Energiavirasto järjestää teknologianeutraalin tarjouskilpailun, jonka perusteella uusiutuvia energialähteitä hyödyntäviä sähkön tuotantoinvestointeja hyväksytään preemiojärjestelmään. Kilpailutuksen kohteena on 1,4 terawattitunnin vuotuinen uusiutuvan sähkön tuotanto. Tarjouksia voivat tehdä sähkön tuottajat, joilla on pitkälle valmisteltu tuulisähkö-, aurinkosähkö-, biomassasähkö-, biokaasusähkö- tai aaltosähköhanke.

Kilpailutuksen toteutuksen edellytyksenä on, että eduskunta hyväksyy valtion vuoden 2018 ensimmäiseen lisätalousarvioon esitetyn valtuuden valtion tuesta yhteensä enintään 1,4 TWh:n vuosituotannolle. Tukea maksettaisiin 12 vuoden ajan. Arvion mukaan tukea maksettaisiin ensimmäisen kerran vuonna 2020.

Laitosten koko kasvaa

Laitosten koko on Suomessa yleensä 2-3 MW, mutta suurimmat ovat jo 5 MW:a. Kun tulevaisuudessa tuulivoimaloita rakennetaan myös merelle, yksittäisten voimaloiden koko saattaa edelleen kasvaa.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 26.10.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.