Sivun lyhytosoite on www.motiva.fi/pientuulivoima

Pientuulivoima

PientuulivoimalaPientuulivoimala on määritelmän mukaan voimala, jonka potkurin pinta-ala on alle 200 neliötä, joka tarkoittaa käytännössä nimellisteholtaan alle 50 kW laitteita.

Pientuulivoimaloita käytetään muun muassa maataloudessa, laitoksissa, kotitalouksissa, vapaa-ajan asunnoissa ja purjeveneissä. Tuuliselle paikalle sijoitettu pientuulivoimala on energiataloudellisesti ja ympäristön suhteen hyvä vaihtoehto omaan energiantuotantoon.

Pientuulivoimaa käytetään esimerkiksi akkujen lataukseen 12 voltin, 24 voltin, 48 voltin tai 230 voltin sähköjärjestelmissä. Pientuulivoimalla tuotetaan myös lämmitysenergiaa rakennuksen lämmitysjärjestelmän vesi- tai massavaraajaan tai lämpimän käyttöveden varaajaan.

Myös suora sähköntuotanto omakotitalon sähköverkkoon on mahdollista pientuulivoimalla. Silloin voimalan sähkö muutetaan tavalliseksi verkkosähköksi vaihtosuuntaajalla eli invertterillä ja voimala kytketään sähköpääkeskukseen.

Tyypilliset kesämökille asennettavat pientuulivoimalat ovat muutaman sadan watin tehoisia, jolloin niiden lapojen halkaisija on noin kahden metrin luokkaa.

Verkkoon liitettyjen tai lämmityskäytössä olevien voimaloiden teho on tyypillisesti yli 2 kW, jolloin lapojen halkaisija on neljästä metristä ylöspäin. Pientuulivoimaloiden mastonkorkeudet ovat tyypillisesti 5-30 metriä.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 24.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.