Kestävät ja vastuulliset hankinnat

Hankinnat ovat tärkeä osa yritysten vastuullisuutta. Omilla hankinnoillaan yritykset voivat merkittävästi myötävaikuttaa myös resurssiviisaiden ratkaisujen ja tekniikan yleistymiseen.

Vastuullisten hankintojen toteuttaminen edellyttää johdon tukea ja tarvittavia resursseja. Energiatehokkaiden ja resurssiviisaiden ratkaisujen hankinta vaatii myös tietoa, aikaa ja paneutumista tarjouspyyntöjä valmistelevilta ja hankintapäätöksiä tekeviltä henkilöiltä.

Valitse viisaasti

Millaiset hankinnat ovat yrityksenne arvojen ja yritysvastuun mukaisia?
Vähimmäisvaatimuksena voi olla esimerkiksi energiatehokkuus, vähäpäästöisyys, ympäristömerkki tai kierrätettävyys. Hankittavalle tuotteelle tai palvelulle kannattaa tarjouspyynnössä asettaa vähimmäisvaatimukset, jotka tuotteen on täytettävä.

Huomio elinkaarikustannuksiin

Päätöksiä ei kannata tehdä pelkän hankintahinnan perusteella, vaan tarkastele koko elinkaaren aikaisia kustannuksia. Monissa laitteissa käyttökustannukset voivat nousta moninkertaisiksi hankintahintaan verrattuna. Investointi energiatehokkaaseen tekniikkaan maksaa itsensä takaisin alentuneina käyttökustannuksina.

Opas energiatehokkaille hankinnoille

Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut vuonna 2016 julkiselle sektorille oppaan Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeet – energiatehokkuus julkisissa hankinnoissa. Oppaassa olevasta tiedosta osa on hyvin sovellettavissa myös yksityisissä yrityksissä.

Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeet – Energiatehokkuus julkisissa hankinnoissa (pdf) (5.8 MB)


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 9.6.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.