Autoilijan vinkki – tammikuu

Auton sähkölaitteita kannattaa käyttää harkiten, sillä "autosähköllä" tuotettu kWh on hinnaltaan noin kymmenkertainen verkkosähköön verrattuna. Polttoaineenkulutus kasvaa sekalaisessa ajossa helposti sähkölaitteiden käytön takia 1-2 l/100 km.


Taloudellinen ajotapa

Kulje viisaasti-rgb-180x160mm-h-autoTaloudellisen ajotavan omaksuminen on tehokas ja edullinen keino vaikuttaa autoilun energiankulutukseen ja kustannuksiin, sillä sen niksit ovat jokaisen kuljettajan hyödynnettävissä auton iästä riippumatta. Samalla liikenneturvallisuus kohenee.

Rahamääräiset hyödyt ovat sitä suuremmat mitä raskaammasta ajoneuvokalustosta on kyse, mutta myös henkilöautoilijan kannattaa parantaa ajotapaansa. Säästö on yleensä 5-15 %.

Taloudellinen ajotapa
  • säästää polttoainetta
  • vähentää hiilidioksidipäästöjä
  • parantaa liikenneturvallisuutta
  • vähentää huolto-, korjaus- ja rengaskustannuksia
  • vähentää kuljettajan stressin tunnetta liikenteessä
  • lisää matkustusmukavuutta
  • kohentaa yrityskuvaa erityisesti silloin, kun autossa on yrityksen tunnukset.

Taloudelliseen ajamiseen on saatavilla myös koulutusta, jota tarjoavat siihen erikoistuneet koulutusverkostot. Koulutusta voivat hyödyntää esimerkiksi yritykset kouluttaessaan omaa henkilöstöään.

Taloudellista ajotapaa halutaan edistää myös EU-tasolla. ECOWILL-hankkeessa on luotu eurooppalainen malli ja sertifioitu kouluttajaverkko taloudellisen ajotavan lyhytkestoiseen valmennukseen. Lyhytkestoinen ajovalmennus soveltuu Suomessa hyvin esimerkiksi yrityksille, joissa pyritään vähentämään päästöjä ja polttoainekustannuksia sekä parantamaan liikenneturvallisuutta. Lyhytkurssi soveltuu myös työsuhdeautoilijoiden koulutukseen tai uuden auton ostaneiden käytönopastuksen yhteyteen.

Lisää aiheesta:
Taloudellinen ajaminen – älykäs ajotapa (pdf) (2.9 MB) (Treatise-hankkeen koulutusopas)


Sivua päivitetty viimeksi 19.1.2015

Tulosta sivu