Siirry sisältöön

Energiakatselmusmallit

Energiakatselmusmalleja on kehitetty palvelu-, teollisuus- ja energia-alan kohteiden katselmointiin. Energiankäytöltään ja elinkaaren vaiheeltaan erilaisille kohteille on kehitetty räätälöityjä energiakatselmusmalleja tarpeen mukaan.

Kohteen energiankäytön mukaan räätälöityjä katselmusmalleja ovat pieniin rakennuksiin soveltuva Energiakatsastus ja paljon energiaa käyttäviin kohteisiin soveltuvat Energia-analyysit. Eri elinkaaren vaiheisiin sopivia katselmusmalleja ovat Käyttöönottokatselmus ja Seurantakatselmus.

Palvelurakennukset

Palvelurakennuksissa käytettävä katselmusmalli määräytyy rakennustilavuuden ja kohteen teknisten järjestelmien vaativuuden perusteella.
Rakennustilavuus m3
Kiinteistön energiakatsastus
Kiinteistön energiakatselmus
(luokka 1 ja luokka 2)

< 5 000
X

5 000–10 000
X
X
> 10 000

X

Teollisuuskohteet

Teollisuuskohteissa käytettävä katselmusmalli määräytyy katselmuskohteen arvonlisäverottomien energian ja veden vuosikustannusten sekä tuotannon energiankäytön ominaispiirteiden perusteella.
Energian ja veden arvon-
lisäveroton
vuosikustannus EUR/a

Kiinteistön
energia-
katsastus

Teollisuuden
2-vaiheinen
energia-katselmus

Teollisuuden
2-vaiheinen
energia-analyysi

Teollisuuden
energia-katselmus

Teollisuuden
energia-analyysi

Prosessi-
teollisuuden
energia-analyysi
< 15 000
X





15 000–
55 000
X
X

X


55 000–
1 400 000

X
X
X
X

1 400 000–
3 000 000




X

> 3 000 000




X
X

Energiakatselmus tuo esiin säästökohteet

Yhteistä kaikille katselmusmalleille on, että Motiva-energiakatselmus on aina kokonaisvaltainen energian ja veden käytön tarkastelu, jonka perusteella tuodaan esiin kannattavat säästötoimenpiteet. Toinen yhteinen piirre katselmusmalleille on, että mallit on kehitetty käytännön katselmustyöstä saatujen kokemusten perusteella.

Energiakatselmus toimii osana kulutusseurantaa, kiinteistön ylläpitoprosessia sekä energia- ja ympäristöasioiden hallintaa. Energiakatselmuksen avulla energiankäyttö tehostuu ja entistä tehokkaampi energiankäyttö merkitsee säästöjä energia- ja vesikustannuksissa.


Sivua päivitetty viimeksi 21.5.2024