Käyttöhyödykejärjestelmät

Teollisuuden käyttöhyödykkeet, kuten höyry, sähkö, prosessi- ja jäähdytysvedet, paineilma, ilmanvaihto ja polttoaineet ovat varsinaisen tuotantoprosessin ulkopuolisia tuotannon apuvälineitä, jotka ovat välttämättömiä teollisuusprosesseille.

Optimoimalla käyttöhyödykkeiden käyttöä ja tehostamalla järjestelmien toimintaa voidaan säästää energiaa ja alentaa tuotantokustannuksia. Usein järjestelmien toimintaa voidaan tehostaa yksinkertaisinkin keinoin.

Verkkosivuston yritysosioon on koottu yrityksille ohjeita ja vinkkejä tehokkaaseen energian- ja materiaalien käyttöön:
Ohjeita ja vinkkejä

Energiainventaariolistat puutuoteteollisuudelle

Motiva on julkaisut puutuoteteollisuuden yrityksille energiainventaariolistat, jotka auttavat selvittämään energiankäytön tehostamismahdollisuudet:
  • tuotannossa
  • käyttöhyödykkeissä ja
  • kiinteistötekniikassa.
Sahoille, levytehtaille sekä muille puutuoteteollisuuden tuotantolaitoksille on laadittu omat erilliset listansa, joissa on otettu huomioon tuotannolle tyypilliset piirteet.

Listan avulla yritys voi itse tarkastella järjestelmäkohtaisesti keskeisiä energiankulutuskohteitaan sekä vetää yhteen niissä mahdollisesti havaitut säästömahdollisuudet. Materiaali sisältää kysymyspatteristojen lisäksi myös tunnuslukuja ja laskentaesimerkkejä.

Tarkistuslistat soveltuvat erityisesti tehtaille, joissa energiakatselmusta ei ole tehty lainkaan tai sen toteuttamisesta on jo aikaa. Energiainventaarion tulosten pohjalta yritys voi arvioida ovatko energia-asiat tarkastushetkellä kunnossa vai onko tarpeen tehdä tuotantolaitoksen kokonaisvaltainen energiakatselmus, jossa selvitetään lämmön, sähkön, polttoaineiden ja veden kulutus kattavasti sekä energiataloudellisesti kannattavat säästömahdollisuudet takaisinmaksuaikoineen. Kysymyspatteristot soveltuvat myös ulkopuolisten katselmoijien työn tueksi.

Puutuoteteollisuuden energiainventaario


Sivua päivitetty viimeksi 12.5.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.