Artikkelit 2022
Kiinteistöjen lämmityksen älyohjaus säästää energiaa ja kustannuksia
Tulevalla lämmityskaudella on Suomessakin edessä energiansäästötalkoot. Lämmityksen älykäs ohjaus toimii sekä pientaloissa että kerrostalokohteissa. Se on toimivaksi todettu tapa säästää energiaa ja kustannuksia. Mikä parasta, se kohentaa myös asumismukavuutta.
Asuntosäätiö on yksi suurimmista kotimaisista asuinkiinteistöjen omistajista, joka tarjoaa koteja 32 paikkakunnalla. Suurin osa asunnoista on asumisoikeusasuntoja mutta kiinteistökannassa on myös vuokra- ja omistusasuntoja. Asuntosäätiön kiinteistöissä on jo siirrytty peruskorjausten yhteydessä säätämään lämmitystä joko keskiarvosäätöjärjestelmällä tai tilakohtaisella säätöjärjestelmällä. Uudistusten ansiosta on päästy eroon vanhasta ongelmasta kaukolämpöä ja vesikiertoista patterijärjestelmään hyödyntävissä kerrostaloissa, joissa osa asunnoista saattoi olla liian kylmiä ja osa kuumia.”Lämmityksen älyohjaus ja tasapainotus on pitkäjänteistä työtä. Pelkkä säätöjärjestelmän asennus ei vielä riitä vaan tarvitaan aktiivista seurantaa. Olemme kokeilleet huonekohtaista lämmitystä kohteissamme, ja kokemukset ovat olleet erittäin positiivisia”, toteaa kiinteistöpäällikkö Teemu Jalomäki Asuntosäätiöstä.
Asuntosäätiö asentaa jatkossa peruskorjattuihin asumisoikeusasuntoihin radioteknologiaan perustuvan huonekohtaisen lämmityksensäädön. Vesikiertoisiin lämmityspattereihin asennettavat älytermostaatit säästävät energiaa ja lisäävät asumismukavuutta. Kiinteistön lämmityksestä kerätään tietoa myös huoneistoon asennettavien antureiden ja kiinteistön tukiaseman kautta. Asuntosäätiöllä on tavoitteena lisätä älykästä lämmönsäätöä käyttäviä teknologioita noin 50 kohteeseen vuodessa, mikä tarkoittaa keskimäärin 1 300 huoneistoa.
”Yksittäisiin huoneisiin ulottuva lämmönsäätö mahdollistaa aiempaa maltillisemman energiankulutuksen, kun lämpötiloja voi säätää tarkemmalla tasolla eikä koko kiinteistöä tarvitse ylilämmittää”, Jalomäki sanoo.
Lisää asumismukavuutta
Huonekohtaisesti säädettävä lämpötila lisää asumismukavuutta, kun esimerkiksi makuuhuoneen lämpötilaa voi alentaa. Asuntoihin asennetaan olosuhdeanturit, joista asukas voi säätää lämpötilaa 19–22,5 asteen välillä. Huonekohtainen lämmitys helpottaa myös vikatilanteiden havaitsemista ja hillitsee ylläpitoon liittyviä kuluja. Asuntojen lisäksi lämpötila-antureita ja termostaatteja asennetaan myös yleisiin tiloihin, jolloin esimerkiksi rappukäytäviä voidaan pitää hallitusti viileämpinä kuin asuntoja.Tähän mennessä peruskorjattuihin asuntoihin on asennettu lämmönsäätöjärjestelmä, jonka avulla lämpötiloja voidaan seurata ja hallita asuinkiinteistötasolla. Huoneistotason lämmönsäätöjärjestelmä on käytössä kaikissa Asuntosäätiön Espoon, Järvenpään, Tuusulan, Tampereen ja Joensuun kohteissa.
Fiksut keinot käyttöön
”Asunnot ovat merkittävä energian kuluttaja ja pienikin säästö suuressa massassa on merkittävä. On myös hyvä, että suuremmat asuntojen omistajat kokeilevat älykästä teknologiaa, mistä yksittäiset taloyhtiöt voivat sitten ottaa mallia”, toteaa johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta.Ajankohtaisen geopoliittisen tilanteen vuoksi Suomessakin ollaan nyt kääntöpisteessä, jossa kaikki fiksut keinot energian säästämiseksi on otettava käyttöön kaikissa kodeissa ja kiinteistöissä.
Talotekniikan viestintäfoorumi: Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta. Motiva koordinoi foorumin toimintaa ympäristöministeriön toimeksiannosta. Viestintäfoorumissa ovat mukana: Bioenergia ry, Energiateollisuus ry (Helen Oy, Kuopion Energia Oy), Lämmitysenergia Yhdistys ry, Nuohousalan Keskusliitto ry, RAKLI ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sisäilmayhdistys ry, Isännöintiliitto ry, Suomen Kiinteistöliitto ry, Suomen Kuntaliitto ry, Suomen Kylmäliikkeiden Liitto ry, Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPU ry, Suomen LVI-liitto SuLVIry, Suomen Omakotiliitto ry, Talotekninen teollisuus ja kauppa ry sekä VVS Föreningen i Finland rf (VSF). |
Lisätiedot: Talotekniikan viestintäfoorumi
Teksti:
Motiva Oy
viestintäpäällikkö Sirpa Mustonen