Tuet ja rahoitus

Energiatehokkuuteen tähtäävien investointien rahoitus voi monissa kunnissa ja kuntayhtymissä olla ongelmallista. Rahoitusongelmista johtuen monet taloudellisesti kannattavatkin energiansäästöinvestoinnit voivat jäädä toteutumatta. Tämän vuoksi energiatehokkaiden investointien rahoitukseen on saatavilla valtion tukea ja rahoitusmalleja.

Tuki energiakatselmuksiin

Business Finland ja työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) voivat myöntää Kuntien energiatehokkuussopimukseen liittyneille kunnille energiakatselmustukea enintään 50 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista. Lisäksi energiatehokkuussopimuksiin liittyneiden kuntien tuki uusiutuvan energian kuntakatselmuksiin on enintään 60 prosenttia.

Tuki energiaa säästäviin investointeihin

Business Finland ja työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) voivat myöntää investointitukea muun muassa hankkeisiin, jotka edistävät energiansäästöä ja energiatehokkuutta. Pääpaino on uutta teknologiaa hyödyntävissä hankkeissa. Energiatehokkuussopimusjärjestelmään liittyneillä yhteisöillä on mahdollisuus saada tapauskohtaisen harkinnan perusteella tukea myös tavanomaisten säästöinvestointien toteuttamiseen.

ESCO-rahoitus

Energiansäästöinvestointi voidaan rahoittaa kokonaisuudessaan myös kolmannen osapuolen rahoituksella eli niin sanotun ESCO-palvelukonseptin avulla.

ESCO-palvelu on sellaista palveluliiketoimintaa, jossa ulkopuolinen energia-asiantuntija toteuttaa asiakasyrityksessä investointeja ja toimenpiteitä energian säästämiseksi. ESCO-toimija (Energy Service Company) sitoutuu sovittavalla tavalla energiankäytön tehostamistavoitteiden saavuttamiseen asiakasyrityksessä.

ESCO-palvelun tarjoajana voi toimia erillinen ESCO-yritys, ESCO-toimintaa harjoittava urakoitsija, energiayhtiö ja energiatehokkaita laitteita tai järjestelmiä valmistava ja urakoiva yritys.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 1.8.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.