Kestävä liikenne ja liikkuminen

Kestävä liikenne ja liikkuminen -sivuille on koottu monipuolinen tietopaketti viisaasta liikkumisesta ja muista kestävän liikenteen osa-alueista, kuten ajoneuvoista ja polttoaineista sekä ammattiliikenteen energiatehokkuudesta. Sivuilta löytyy tietoa liikenteen ja liikkumisen asiantuntijoille, kuluttajille ja muille asiasta kiinnostuneille tahoille.

Vuonna 2016 Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä 20 prosenttia oli peräisin liikenteestä.


Monipuolinen keinovalikoima ja usean sektorin välinen yhteistyö mahdollistavat liikenteen päästöjen vähentämisen. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan vähähiilistä energiaa, puhtaita ja energiatehokkaita ajoneuvoja, älykkäitä liikennepalveluja, kestävää liikkumista tukevaa infrastruktuuria sekä muutosta liikkujien asenteissa ja käyttäytymisessä.

Ammattiliikenteessä hyvän energiatehokkuuden merkitys korostuu, koska vuotuiset ajokilometrit ovat suuria. Logistisella suunnittelulla, kalustovalinnoilla ja ajotavalla voidaan parantaa kuljetusyrityksen energiatehokkuutta. Energiatehokkuus ja kustannustehokkuus kulkevat useimmiten käsi kädessä. Vaihtoehtoisilla polttoaineilla voidaan pienentää hiilijalanjälkeä.


Jos kuljetusyrityksen kate on viisi prosenttia, 10 000 euron säästö polttoainekustannuksissa vastaa 200 000 euron liikevaihdon kasvua.

Viisaalla liikkumisella tarkoitetaan ympäristön ja yhteiskunnan kannalta suotuisia kulkutapoja, jotka ovat myös taloudellisia, sujuvia ja turvallisia sekä liikkujan terveyttä kohentavia.

Ensisijaisia kulkutapoja ovat kävely, pyöräily ja joukkoliikenne. Mikäli henkilöauton käyttö on välttämätöntä, kannattaa suosia autojen yhteiskäyttöä, kimppakyytejä, liityntäpysäköintiä ja taloudellista ajotapaa. Fiksua on valita mahdollisimman pienikulutuksinen auto, jossa voi käyttää myös tulevaisuuden polttoaineita.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 3.12.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.