Artikkelit 2024
Tokaluokkalaiset oppivat energiansäästöä ja vievät opit mukanaan koteihin
Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 7.–13.10.2024. Energiaopetuksen voi aloittaa jo alakoulussa, ja miksei juuri Energiansäästöviikolla. Tokaluokkalaiset voivat opetella energia-asioita Hei, kaikki toimii -materiaalipaketin avulla. Kampanjan tukijat ympäri Suomen lahjoittavat materiaalipaketit kouluille. Tukijaksi voi ilmoittautua 15.6.2024 mennessä.
”Aineisto on hyvin suunniteltu ja monipuolinen. Sen avulla on helppo käsitellä energiaan liittyviä asioita. Materiaalit ja tehtävät ovat lapsen näkökulmasta mielenkiintoisia ja ne soveltuvat hyvin alakouluikäisille. Materiaali on sen verran laaja, että siitä riittää vielä tokaluokan energiansäästöviikon jälkeen muillekin luokille jatkettavaksi”, toteaa opettaja Satu Suominen Uramon koulusta Riihimäeltä. Uramon koululle aineiston lahjoitti energiayhtiö Caruna Oy.Suominen on hyödyntänyt materiaalia myös 3. ja 4. luokan oppilaiden opetuksessa. ”Tarkoituksena on jatkaa aihepiirin syventämistä myös 5. luokalla. Olemme osallistuneet aiempina vuosina Agenttiseikkailuun ja sen yhteydessä olemme toisen luokan jälkeenkin pitäneet syksyisin energiansäästöviikkoa”, hän kertoo.
Uramon koulun lapset ovat pitäneet materiaalista. Suomisen mielestä aiheesta on onnistuttu tekemään kiinnostavaa ja ikäkaudelle sopivaa. Tehtävät ovat lapsista mukavia ja niiden avulla saa hyvin kiinni energiaopetuksen perusteista.
”Mielestäni on tärkeää käydä energiaan ja energian käyttämiseen liittyviä asioita jo pienten lasten kanssa läpi. Sillä sen minkä pienenä oppii, vanhana osaa. Kestävän kehityksen näkökulmasta on energian säästämiseen liittyvien tekijöiden huomaamisella ja myöhemmin myös ymmärtämisellä merkittävä vaikutus tulevaisuuden kulutustottumuksien oppimiseen”, Suominen kiteyttää.
Materiaalit ovat olleet käytössä myös Haapaniemen päiväkotikoulussa. ”Kaikkia materiaaleja en ehtinyt viimeksi energiansäästöviikolla käyttää. Mutta ainakin se sarjakuva oli semmoinen, jota osa oppilaista piti "pulpettikirjana" ja tykkäsi lukea, jos oli luppoaikaa. Käytiin sen pohjalta myös keskustelua energiasta”, kertoo opettaja Vivi Sippala. Heille materiaalin lahjoitti Alva-yhtiöt Oy.
Opettajan oppaan valmiit tuntirungot käyttöön
Hei, kaikki toimii -paketin avulla on helppo ottaa haltuun perustiedot energiasta, sen tuotannosta sekä järkevästä käytöstä ja säästämisestä. Aineiston Opettajan oppaassa on valmis tuntirunko koko viikoksi. Satu Suomisen mielestä tuntirungot on jäsennelty hyvin. ”Niiden avulla opetuksen saa etenemään loogisella ja mielekkäällä tavalla. Toki joskus tulee tehtyä pieniä muutoksia aikataulujen takia tai tiloihin ja ryhmään liittyvien tekijöiden vuoksi”, hän toteaa.Paneliankosken Voiman sponsoroimat Hei kaikki toimii -aineistot ovat olleet käytössä myös Panelian koululla Eurassa. ”Aineistossa on kivoja tehtäviä ja ne on koostettu kokonaisuudeksi, josta saa monta oppituntia. Olen myös hyödyntänyt Opettajan oppaan valmiita tuntirunkoja ja muokannut niistä itselle sopivat tehtävät ja tunnit. Meillä lapset ovat aina pitäneet erilaisista tehtävistä ja koko aineistosta”, toteaa opettaja Virpi Luoma Panelian koulusta.
Kehitysideoita opettajilta aineistoon
Satu Suomisen mielestä materiaali on selkeästi tehty ja varsin toimiva. ”Jos jotain saisi toivoa, tähän aiheeseen saisi mukavasti lisättyä digitaalista materiaalia. Kahoot-visaa tai ehkä jotain muutakin pelillistä sisältöä”, Suominen lisää.Vivi Sippalan mukaan materiaaleja voisi päivittää siltä osin, kannattaako pistokkeita ottaa irti sähkörasioista ja loisteputkia sammuttaa. ”Olen ymmärtänyt, että osa sähkölaitteista vie niin vähän energiaa, että kaikkia laitteita ei ole syytä sammutella. Muistaakseni agenttiseikkailussa on edelleen se tehtävä "sammuta kotona turhat laitteet pois päältä", niin siitä on sitten tullut kotona keskustelua, mitä laitteita kannattaa sammuttaa ja mitä ei”, Sippala pohtii.
Sippala ehdottaa myös kestävän kehityksen ja kiertotalouden kytkemistä vahvemmin energiakeskusteluun ja oppimateriaaliin. ”Tarvitseeko esimerkiksi puhelinta uusia, jos nykyinen on vielä täysin toimiva”, hän ehdottaa.
Virpi Luoman mielestä osa tehtävistä voi olla liian vaikeita oppilaille, varsinkin sellaisille, jotka eivät vielä osaa lukea. Ehkä heille pitäisi kehittää uudentyyppisiä tehtäviä, joissa ei vielä tarvita lukutaitoa.
Kouluille materiaali on tukijoiden ansiosta maksuton
Tokaluokkalaisten energiansäästöviikon kampanjaan osallistuvat energiayhtiöt ja energia-alan toimijat sekä muut organisaatiot tukevat kouluja lahjoittamalla Hei, kaikki toimii! -opetuspaketin alueensa tokaluokkalaisille. Hei, kaikki toimii! -paketit toimitetaan Lasten Keskuksesta kouluille ennen valtakunnallista Energiansäästöviikkoa, viimeistään viikolla 40.“Tokaluokkalaisten kampanja tarvitsee joka vuosi uusia tukijoita, jotka hankkivat aineistopaketit alueensa kouluille. Tukipaketin hankkiminen on hyvä keino tukea kestävää kehitystä ja paikallista koulua sekä konkreettinen näyttö yhteiskuntavastuusta”, muistuttaa kampanjaa koordinoiva Nina Alsi Motivasta.
Energiansäästöviikon jälkeen 1.–4. -luokkalaisille järjestetään marraskuussa verkossa Agenttiseikkailu-energiansäästökilpailu, joka opettaa hauskasti kestävästä kehityksestä ja luonnonvarojen säästämisestä.
Lisätietoa tokaluokkalaisten Energiansäästöviikko -kampanjasta:
Energiansäästöviikko alakouluissa
Ilmoittaudu tukijaksi:
Hei, kaikki toimii – tukijoiden ilmoittautumislomake
Lisätietoa Agenttiseikkailusta:
Agenttiseikkailu
Lisätietoa Energiansäästöviikosta:
Energiansäästöviikko
Lisätietoa:
Motiva Oy
markkinointisuunnittelija Nina Alsi
nina.alsi@motiva.fi
puh. 050 560 4522
Teksti:
Motiva Oy
viestintäpäällikkö Sirpa Mustonen