Artikkelit 2024
Aurinkosähkö ja energiayhteisö – taloyhtiön avain kustannussäästöihin ja kestävämpään asumiseen

Omilla aurinkopaneeleilla tuotettava puhdas aurinkosähkö vähentää ostoenergian tarvetta, pienentää ilmastohaittoja ja on näkyvä osoitus taloyhtiön uudistumisesta. Osakkaiden kiinnostusta aurinkosähköjärjestelmän hankkimiseen lisää mahdollisuus perustaa energiayhteisö, jonka ansiosta pientuotannon hyötyjä jaetaan talon asukkaille.
Taloyhtiöiden hallinnon kiireisin ajankohta on käsillä. Kuluvan vuoden viimeistelyn rinnalla valmistellaan talousarvio tulevalle vuodelle sekä tarkastellaan korjaustarpeita. Tässä yhteydessä on erinomainen hetki tarkastella ennakkoluulottomasti myös uudistuksia, joilla parannetaan energiatehokkuutta ja lisätään uusiutuvan energian käyttöä – kustannussäästöjä unohtamatta.”Energiaan liittyvät ratkaisut on syytä nostaa pysyvästi pinkan päällimmäiseksi, sillä energiankäytön osuus voi olla jopa 40 prosenttia hoitokuluista. Aurinkosähkön mahdollisuudet kannattaa selvittää, koska markkinatilanne on nyt suopea, paneeleiden hinnat ovat laskeneet ja aurinkosähköä voidaan nykyisin hyödyntää kiinteistösähkön lisäksi myös asukkaiden sähkönkulutukseen. Aurinkosähkö on kannattava investointi yhä useammille taloyhtiöille”, energia-asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta sanoo.
Tarjolla mittakaavaetua aurinkosähköhankintaan
Aurinkosähkön kannattavuustarkastelussa on Kettusen mukaan otettava huomioon useita tekijöitä. Järjestelmän suhteellinen hinta kuitenkin alenee koon kasvaessa. Laskelmat kannattaa tehdä tarkasti asiantuntijan avulla.”Aurinkovoimalan hankinnassa pätee suuruuden ekonomia, mikä puoltaa energiayhteisön perustamista ja siten suuremman aurinkosähköjärjestelmän hankintaa. Tällöin järjestelmä mitoitetaan kiinteistön sähkönkulutusta suuremmaksi ja ylijäävällä tuotolla voidaan laskennallisesti hyvittää pienemmäksi asukkaiden sähkölaskuja. Vasta tämän jälkeen ylijäävää aurinkosähköä myydään verkkoon.”
Energiayhteisön perustamisen ansiosta aurinkosähköjärjestelmän kokoa on mahdollista kasvattaa hallitusti ja kustannustehokkaasti. Samalla taloyhtiön osakkaat ja asukkaat saavat maksimaalisen taloudellisen hyödyn aurinkosähköjärjestelmästä.
Yhteisesti tuotettu aurinkosähkö pienentää ostoenergian kuluja, mikä näkyy suoraan pienempinä hoitovastikkeina ja sähkölaskuina. Energiayhteisö nostaa myös kiinteistön arvoa ja houkuttelee vastuullisuutta arvostavia asukkaita.

Esimerkkilaskelma osoittaa energiayhteisön edut
Se, millaiseksi aurinkosähköhankinnan hintalappu lopulta muodostuu, on aina taloyhtiökohtaista, Kettunen muistuttaa. Katon hyvä kunto, suotuisa sijainti ja esteettä katolle paistava aurinko ovat yleisiä edellytyksiä, mutta sen jälkeen on tarkasteltava sähkönkulutuksen ajoittumista tunti- tai varttitasolla.”Tekemämme esimerkinomainen laskelma osoittaa hyvityslaskennan tarjoaman mittakaavaedun. Vaikka järjestelmän koko kaksi ja puolikertaistuu, tuotettu sähkö saadaan käytettyä hyvin itse. Suurempi järjestelmä on yksikköhinnaltaan edullisempi ja investoinnista saa selvästi paremman tuoton”, Kettunen summaa.
2000-luvun alun esimerkkikohteelle tehty kustannusvertailu on artikkelin lopussa.
”Sähkön myynnistä saatavan korvauksen arviointi on oikeastaan ennustamista ja sitä vaikeampaa, mitä pidemmälle ajalle sitä lasketaan. Nyrkkisääntönä voi pitää, että paneeleilla tuotetusta sähköstä saa aina parhaan hyödyn käyttämällä sen itse ja verkkoon myydyn sähkön osuus jää vähäiseksi.”
Energiayhteisöstä päätetään yhtiökokouksessa
Energiayhteisön perustaminen vaatii oman päätöksentekoprosessinsa, jota kannattaa valmistella yhtä aikaa järjestelmän teknisen hankinnan rinnalla. Perustamisesta päätetään yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksellä.Sujuvuuden vuoksi asia kannattaa valmistella samaan yhtiökokoukseen, kun aurinkosähköhankinnasta päätetään, mutta se ei ole välttämätöntä.
Osakkaalla on mahdollisuus myös jättäytyä energiayhteisön ulkopuolelle, mutta silloin jää paitsi kiinteistösähkön ylittävän osuuden hyvityksestä asunnon sähkölaskusta. Aurinkosähköjärjestelmän hankintakustannukset jyvittyvät kuitenkin yhtiöjärjestyksen mukaisesti.
Aurinkosähköhankkeen vaiheista ja energiayhteisön perustamisen mahdollisuudesta tiedottamiseen osakkaille kannattaa varata riittävästi aikaa. Prosessi helpottuu, kun osakkaat saavat ajoissa perusteltua ja selkeää tietoa aurinkosähkön ja energiayhteisön eduista ja taloudellisista vaikutuksista.
Asiantuntija-apu helpottaa valmistelutyötä
Taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä on yhdessä keskeinen rooli aurinkosähköhankinnan ja energiayhteisön perustamisen valmistelussa. On tärkeää, että hallitus selvittää eri vaihtoehdot, laatii alustavat suunnitelmat ja varmistaa, että yhtiökokoukselle esitettävässä suunnitelmassa on kaikki tarvittavat tiedot investoinnin kustannuksista, kannattavuudesta ja muista hyödyistä.”Yhtiökokouksen päätöksenteko helpottuu, kun päätösehdotus perustuu kattaviin ja selkeisiin tietoihin. Suosittelemme, että asiantuntijalta tilataan aurinkosähköselvitys, josta selviää aurinkosähkön tekniset ja taloudelliset edellytykset kiinteistössä. On järkevä arvioida myös muita lähivuosien korjaus- ja uudistushankkeita, jotka saattavat vaikuttaa aurinkosähköhankinnan ajankohtaan tai mitoitukseen”, Teemu Kettunen toteaa.
Taloudellisuuteen liittyvien näkökulmien lisäksi on hyvä pitää esillä sitä, että aurinkosähkö pienentää rakennuksen E-lukua, joka on eri energiamuotoihin ja niiden ympäristövaikutuksiin perustuva laskennallinen energiatehokkuuden mittari. Taloyhtiö saattaa saada helpommin rahoitusta peruskorjaushankkeelle, jossa E-luku paranee merkittävästi. Rakennuksen E-luku vaikuttaa myös kiinteistön arvoon ja voi olla merkittävä tekijä asunnon ostajille, jotka arvostavat energiatehokkuutta ja kestävää asumista.
Lisätietoa webinaaritallenteesta, verkkosivuilta ja energianeuvonnasta
Aurinkosähköstä ja energiayhteisöistä on saatavilla runsaasti aineistoja, jotka auttavat taloyhtiöitä hankinnan suunnittelussa ja toteutuksessa sekä energiayhteisön perustamisessa. Motiva on tuottanut aineistot Energiaviraston rahoituksella osana energianeuvontaa.- Webinaaritallenne Aurinkosähkö ja energiayhteisöt taloyhtiössä (7.10.2024)
- Aurinkosähköä taloyhtiöön -verkkosisällöt Aurinkosähköä kotiin -kampanjasivulla
- Energiayhteisöt-verkkosisältö Motivan verkkosivuilla
- Energiayhteisöt-verkkokoulutus Ilmastoinfon (HSY) verkkopalvelussa
Maksutonta neuvontaa taloyhtiöille tarjoavat Motivan valtakunnallinen energianeuvonta sekä alueelliset energianeuvojat maakunnissa.
Esimerkki hyvityslaskennan vaikutuksesta aurinkosähkön kannattavuuteen
Motivan esimerkkilaskelmassa on tarkasteltu 2000-luvun alun kerrostaloyhtiötä, jossa on 70 asuntoa, kaukolämpö sekä koneellinen tulo- ja poistoilmavaihto.- Kiinteistösähkön kulutus: 130 MWh/vuosi
- Huoneistojen sähkönkulutus yhteensä hieman yli 150 MWh/vuosi
- Sähkön kokonaishinta hankintahetkellä: 15 snt/kWh
- Myydystä sähköstä saatava korvaus: 4 snt/kWh
Hyvityslaskenta | Ei hyvityslaskentaa | |
Järjestelmän koko | 50 kWp | 20 kWp |
Järjestelmän hinta | 45 000 euroa (900 euroa/kW) | 20 000 euroa (1 000 euroa/kW) |
Tuotetun sähkön omakäyttöosuus | 89 % | 82 % |
Koroton takaisinmaksuaika* | 8 vuotta | 10 vuotta |
Sisäinen korko* (25 v laskenta-aika) | 11 % | 8 % |
Nettonykyarvo* (25 v laskenta-aika, 3 % laskentakorko) | 46 000 euroa | 13 000 euroa |
Esimerkkilaskelmassa on otettu huomioon seuraavat laskentaoletukset:
- Aurinkopaneeleiden sähköntuotto: 850 kWh/kWp (eteläsuuntaus)
- Sähkönhinnan vuotuinen nousu: 1 %
- Laskentakorko 3 %
- Aurinkopaneelin tehon alenema 0,4 % vuodessa
- Invertterin uusinta 15 vuoden kuluttua
- Vuosittaiset kulut (ylläpito, huolto, vakuutukset): 0,2 % investoinnista
- Hyvityslaskennasta ei kuluja taloyhtiölle