Tiedotteet 2022
Kalvomuovien kierrätys etenee rakennusalalla
Jo 17 organisaatiota on liittynyt mukaan vapaaehtoiseen Rakentamisen muovit green deal -sopimukseen, jonka ympäristöministeriö ja rakentamisen arvoketjussa toimivat yhdistykset allekirjoittivat joulukuussa 2020.
Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen tavoitteena on lisätä kierrätetyn kalvomuovin käyttöä kalvomuovien tuotannossa niin, että vuoden 2027 loppuun mennessä tuotannossa käytetyistä raaka-aineista 40 prosenttia on kierrätettyä materiaalia.”Sopimukseen liittyneet Muoviteollisuuden yritykset aikovat saavuttaa tämän 40 prosentin osuuden ja osassa tuoteryhmiä jopa 50 prosentin osuuden vuoteen 2027 mennessä. Nämä ovat merkittäviä muutoksia kohti muovien kiertotaloutta, sanoo projektipäällikkö Päivi Piispa ympäristöministeriöstä.
Kesko luopuu sinisen kalvomuovin käytöstä
Mikä tahansa yritys, kunta tai muu organisaatio voi liittyä sopimukseen, kunhan sen sitoumus täyttää kaikki sopimukselle asetetut vaatimukset. Kesko on yksi monista sitoumuksen tehneistä yrityksistä. Painopisteenä Keskon rakentamisen ja talotekniikan toimialalla on erityisesti muovien lajittelu ja kierrätys. Kesko pyrkii myös vähentämään muovia sisältäviä rakennusosia ja -materiaaleja.”Luovumme kokonaan sinisen kalvomuovin käytöstä ja siirrymme helpommin kierrätettävään kirkkaaseen. Sopimukseen sitoutumisen paras anti on sen tuoma selkeä tavoitteellisuus kalvomuovien erilliskeräykseen ja kierrätykseen, toteaa Keskon rakentamisen ja taloteknisen kaupan vastuullisuuspäällikkö Leena Takaveräjä.
Senaatti-kiinteistöt uusii ohjeistuksiaan urakoissa
Sitoumuksen tehneiden vastuullisten yritysten joukkoon kuuluu myös valtion rakennuskiinteistöjä hallinnoiva Senaatti-kiinteistöt. Sen lisäksi, että konsernin työmailla erilliskerätään kalvomuovia, tavoitteena on lisätä urakoitsijoiden tietämystä muovien kierrätyksestä.”Olemme jo päivittäneet urakoiden hankinta-asiakirjoja ja ohjeistuksia hiilineutraalisuus- ja kiertotaloustavoitteiden näkökulmasta. Seuraavaksi alamme selvittää tarkemmin edellytyksiä muovin kierrätykselle hankinnoissa. Voimme esimerkiksi vaatia urakoitsijoilta pakkausmuovin erilliskeräystä. Parannamme lisäksi omaa osaamistamme suorittamalla Motivan verkkokoulutuksen”, kertoo kiertotalouden asiantuntija Mirkka Rekola Senaatti-kiinteistöistä.
Rekolan mukaan sopimusosapuolten ja sitoumuksen tehneiden organisaatioiden verkosto tarjoaa parhaimmillaan hyvää vertaistukea.
”Pidän hyvänä sitä, että tässä green dealissä on osallistujia koko rakentamisen ja pakkausteollisuuden toimitusketjusta. Muovin kierto vaatii toimenpiteitä kaikilta eri osapuolilta, jotta kokonaisuus toimii”, Rekola lisää.
Novart suunnittelee kierrätysmateriaalia sisältävien kalvojen testausta
”Pakkausmateriaaleja tarvitaan suojaamaan laadukkaita tuotteita, mutta haluamme vähentää niistä ympäristölle aiheutuvaa rasitusta. Valinnoillamme on selkeä vaikutus jätteen syntyyn, käsittelyyn ja kierrätyksen onnistumiseen. Tuotteidemme pakkausjätemäärän vähentäminen auttaa myös asiakkaitamme vähentämään rakennustyömaalla syntyvän jätteen määrää. Kierrätettyjen pakkausmateriaalien käytön lisääminen puolestaan tukee myös rakennusliikkeitä saavuttamaan asetettuja päästö- ja ilmastotavoitteita”, Novartin QSEH-päällikkö Anna Hokkanen kertoo.
ABB Asennustuotteiden Porvoon tehtaalla siirrytään puheista tekoihin
ABB Asennustuotteiden Porvoon tehtaalla on tehty sitoumuksen mukaisesti jo monta kestävän käytännön toimenpidettä. Sitoumuksen tavoitteet halutaan siirtää puheista tekoihin. Kalvomuovien erilliskeräystä ja kierrätystä tehtaalla on tehostettu. Esimerkiksi kojerasioiden kansien raaka-aineena käytetään jo kierrätysmuovista valmistettua granulaattia.”Olemme ABB:n Porvoon tehtaalla sitoutuneita edistämään YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Rakentamisen muovit green deal -sitoumus mahdollistaa keskeisten sidosryhmien osallistumisen kiertotalouden parantamiseen konkreettisella, läpinäkyvällä ja ennen kaikkea vaikuttavalla tavalla”, toteaa tehtaanjohtaja Marko Utriainen.
Muita sitoumuksen tehneitä organisaatioita ovat Lassila & Tikanoja Oyj, Teräsrakenneyhdistys ry, Ecoup Oyj, Lujatalo Oy, Rani Plast Oy, Saint-Gobain Finland Oy, Amerplast Oy, Jackon Finland Oy, Renta Oy, Veikko Lehti Oy, Kivi ry ja Kuljetusrinki Oy.
Verkkokoulutus sopii koko rakentamisen toimialalle
Motiva on tuottanut ympäristöministeriön rahoittamana Rakentamisen muovit -verkkokoulutuksen, joka on suunnattu rakennusalalle koko toimitusketjun käyttöön. Maksuton, itseopiskeltava ja kaikille avoin koulutuskokonaisuus sopii rakennushankkeiden ja urakoiden tilaajille ja toteuttajille, tuoteteollisuudelle, kaupan alalle sekä rakennuskonevuokraamoille. Koulutus antaa esihenkilöille ja työnjohdolle lisätietoa ja valmiuksia opastusta varten.”Lyhytkestoiseen moduulipohjaiseen verkkokoulutukseen kannattaa tutustua. Jo nyt 160 tietoa kaipaavaa on kirjautunut verkkokoulutukseen, mutta asia konkretisoituu toden teolla toimialalla vasta kun tietoisuus kalvomuovien erilliskeräyksen ja kierrätyksen merkityksestä on levinnyt vielä laajemmin”, toteaa asiantuntija Nina Teirasvuo valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta.
Tämän vuoden aikana koulutuskokonaisuus täydentyy vielä yhdellä moduulilla, joka keskittyy muovien kierrättämiseen infrarakentamisessa.
Lisätietoa:
ympäristöministeriö
projektipäällikkö Päivi Piispa
puh. 029 525 0167
paivi.piispa@ym.fi
Motiva Oy
asiantuntija Nina Teirasvuo
puh. 050 472 9487
nina.teirasvuo@motiva.fi
Kesko
rakentamisen ja taloteknisen kaupan vastuullisuuspäällikkö Leena Takaveräjä
puh. 010 532 0023
leena.takaveraja@kesko.fi
Senaatti-kiinteistöt
kiertotalouden asiantuntija Mirkka Rekola
puh. 0400 591 867
mirkka.rekola@senaatti.fi
Novart Oy
QSEH-päällikkö Anna Hokkanen
puh. 040 766 1693
anna.hokkanen@novart.fi
ABB Asennustuotteet Porvoon tehdas
tehtaanjohtaja Marko Utriainen
puh. 050 335 4236
marko. utriainen@fi.abb.com
www.motiva.fi/rakentamisenmuovit
Rakentamisen muovit Green deal -sopimus
Rakentamisen muovit -verkkokoulutus