Siirry sisältöön

Tiedotteet 2023


31.8.2023 9.00

Kotitalouksien energiankäyttö muuttuu hitaasti mutta varmasti

Kuudella prosentilla Harkka-kyselyyn vastanneista kotitalouksista on käytössä aurinkopaneelit ja yhdellä prosentilla aurinkokeräimet. Vuodesta 2017 toistettu Harkka-kysely osoittaa, että aurinkopaneeleita omistavien kotitalouksien määrä on selkeässä kasvussa, vaikka muutosvauhti on verkkainen.

Myös kiinnostus sähköautoiluun on selvästi kasvanut edellisistä vuosista ja entistä useammalla on jo sähkö- tai hybridiauto käytössä. Kotona ladattavan sähkö- tai hybridiauton omisti vastaajista 8 prosenttia.

”Muutostrendi aiempiin tuloksiin viiden viime vuoden aikana on selvä. Vaikka muutoksen vauhti ei päätä huimaa, kotitaloudet joutuvat paneutumaan entistä enemmän energiakysymyksiin ja yhä useammat investoivat esimerkiksi aurinkosähköön tai sähköautoon”, johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta toteaa.

Vuosi 2022 oli energiamarkkinoilla poikkeuksellinen ja sillä oli vaikutuksia myös kotitalouksien energian hintaan ja käyttöön.

”Poikkeusajan vaikutus näkyy selvästi myös Harkka-harjoitustyössä haastateltujen kuluttajien asenteiden ja käyttäytymisen muutoksena. Esimerkiksi sähkösopimuksissa merkittävin muutos aiempaan on se, että sähkösopimuksista entistä useampi on pörssisähkösidonnainen”, Suur-Uski lisää.

Energia-asiat koetaan vaikeina

Kuluttajien osaaminen, ymmärrys ja kiinnostus uusien ratkaisujen käyttöönottoon kodeissa vaihtelee suuresti. Taloautomaatioratkaisujen ja digitaalisten palveluiden tulo myös kotitaloussektorille edellyttää uudenlaista osaamista ja tapaa käyttää sähköä myös kotitalouksilta. Monesti uusiin asioihin suhtaudutaan periaatteessa positiivisesti, mutta niiden koetaan olevan vieraita ja vaikeita.

”Kovin suurta kiinnostusta sähkönkulutuksen seurantaan tai ylipäätään kodin energiankäyttöön tai taloteknisiin asioihin ei ole havaittu. Uudet palvelut ja ratkaisut pitäisikin tehdä kuluttajille mahdollisimman selkeiksi ja helppokäyttöisiksi. Harkka-haastattelua tekevän opiskelijan henkilökohtainen käynti kohteessa kuitenkin lisää selvästi kotitalouksien kiinnostusta energia-asioihin”, Suur-Uski kiteyttää.

Mukana kolme ammattikorkeakoulua

Ammattikorkeakouluopiskelijoille laaditun Harkka-harjoitustyön tarkoituksena on saada opiskelija ymmärtämään kotitalouksien sähkönkäyttöä, hakemaan tietoa kotitalouksien sähkönkäytöstä sekä saamaan käytännön kokemusta asiakaspalvelusta ja asiakkaan kohtaamisesta. Harjoitustyön tarkoituksena on sisällyttää opiskelijoiden opintoihin käytännön työelämän näkökulmia ja tarpeita sekä lisätä yhteistyötä oppilaitosten ja yritysmaailman välillä. Harjoitustyön toistuvalla toteuttamisella saadaan samalla kerättyä tutkimusaineistoa kotitalouksien sähkönkäytöstä.

Harjoitustyö on laadittu vuonna 2017 Motivan ja kolmen ammattikorkeakoulun yhteistyönä: Tampereen ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Ensimmäinen haastattelukierros toteutettiin keväällä 2017 ja sitä on toteutettu siitä alkaen lukuvuosittain.

Viimeisimmän Harkka-selvityksen tulokset perustuvat 280 kotikäyntiin. Vastaajista 97 prosentilla on vakituinen asunto, joista 211 on omakotitaloja, loput pääosin pari- tai rivitaloja. Talot on rakennettu eri vuosikymmenillä, yli 60 prosenttia edustaa 1980–2000 luvun rakennuksia. Talojen lämmitetty pinta-ala on 100–200 m2. Yleisin lämmönjako on huonekohtainen sähkölämmitys (47,5 %) ja vesikeskuslämmitys (47,9 %).

Tutustu raporttiin:
Harkka-hanke 2022–2023 – Yhteenveto Harkka-harjoitustyön kokemuksista ja kotitalouksista kerätyistä tiedoista

Lisätietoja:
Motiva Oy
johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski
puh. 044 300 1369
paivi.suur-uski@motiva.fi


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 16.5.2024