Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2022


18.10.2022 14.00

Kampanja innosti kunnat tehostamaan energiansäästöään

Reilut sata kuntaa ja kuntayhtymää osallistuu viikolla 41 käynnistyneeseen valtakunnalliseen Astetta alemmas -kampanjaan. Kunnista yli puolet on mukana myös kunta-alan energiatehokkuussopimuksessa (KETS).

Kampanjassa kuntien tavoitteena oli ottaa käyttöön uusia nopeavaikutteisia keinoja energian säästämiseksi. Yksi tyypillisimmistä keinoista oli tehostaa viestintää henkilöstölle tai kuntalaisille tai molemmille energiansäästön tarpeellisuudesta. Toinen vahva suosikki ja käyttöteknisistä keinoista yleisin oli sisälämpötilan alentaminen 1–2 asteella, mutta myös ilmanvaihdon ja lämmityksen säädöt sekä valaistuksen ohjaus olivat yleisiä tapoja säästää energiaa. Joissakin kunnissa rajoitetaan myös uimahallin ja saunojen käyttöä.

”Viestintä on tärkeää, vaikka sen suoraa vaikutusta on vaikea mitata. Keski-Suomen suunnalla oli merkille pantavaa ”Koko Keski-Suomi säästää energiaa” -kampanja, jossa oli myös kouluja ja päiväkoteja mukana. Tässä paikallisessa kampanjassa energiansäästö oli ikään kuin kytketty laajempaan kokonaisuuteen, jossa oli mukana muun muassa ruokahävikki”, arvioi erityisasiantuntija Vesa Peltola Kuntaliitosta.

Kunnat ja kuntayhtymät -kategoriassa oli 18.10.2022 mennessä 118 ilmoittautunutta tahoa. Ilmoittautuminen on auki vuoden loppuun saakka, joten vielä ehtii mukaan.

”Kannustamme vahvasti kaikkia kuntia osallistumaan yhteisiin energiansäästötalkoisiin ja ilmoittamaan energiatekonsa julkisesti verkkopalvelussamme astettaalemmas.fi”, sanoo Astetta alemmas -kampanjaa vetävä viestintäjohtaja Kati Laakso Motivasta.

Sähkösopimukset katkolla

Sisälämpötilan alentamisella ja valaistuksen vähentämisellä saadaan selvää säästöä aikaan, joskin kuntien rakennusten kerrosalasta noin 4/5 on kaukolämmössä. Koska sähkölämmitteistä kerrosalaa on melko vähän, kuntien rakennuksissa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota muuhun sähkön käyttöön. Viestintä taas hyödyttää paitsi energian säästössä myös kuntalaisten tietoisuuden ja kunnan ympäristöimagon kohentamisessa.

”Monilla kunnilla sähkösopimus on katkolla nyt syksyllä tai ensi vuoden aikana. Kuntaliiton kyselyssä puolet vastaajista ilmoitti näin, joten myös sähkökustannus ohjaa vähentämään sähkönkäyttöä”, Peltola toteaa.

Energiansäästö on kaikkien kuntienkin velvollisuus, vaikka oman kunnan sähkösopimus olisi vielä tällä hetkellä edullinen.

”Mahdollinen sähköpula tuo sähkökatkon kaikkiin tietyn johtolähdön varrella oleviin käyttöpaikkoihin”, Peltola muistuttaa.

Sähköt katkaistaan sähköasemalta aina johtolähtö kerrallaan. Johtolähdön varrella voi olla esimerkiksi 500–1 500 asiakasta, joiden joukosta ei voi enää poimia erikseen tärkeitä käyttäjiä vaan sähköt pimenevät kaikilta enimmillään pariksi tunniksi.

Ilmoittaudu mukaan Astetta alemmas -kumppaniksi:




Lisätiedot:
Kuntaliitto
erityisasiantuntija Vesa Peltola
vesa.peltola@kuntaliitto.fi
puh. +358 9 771 2054

Motiva Oy
viestintäpäällikkö Kati Laakso
kati.laakso@motiva.fi
puh. +358 9 6122 5023


Teksti:
Motiva Oy
viestintäpäällikkö Sirpa Mustonen

Kuva: iStock


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 18.10.2022