Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2022


1.3.2022 8.00

Suunnitelmallisuus on valttia lämmönjakokeskuksen uusinnassa

Kaukolämmön tuotannon murros kohti entistä laajempaa hukkalämpöjen hyödyntämistä edellyttää muutoksia myös kaukolämmön jakelussa ja käytössä. Kaukolämmitystaloissa lämmönjakokeskuksen tekninen käyttöikä on noin 20–25 vuotta.

”Ikääntynyt lämmönjakokeskus ei yleensä toimi enää luotettavasti ja vikaantumisen sekä lämmönjaon häiriöiden riskit kasvavat. Lämmönjakokeskuksen uusiminen kannattaa tehdä ennakoiden ja suunnitelmallisesti”, muistuttaa asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Laitteiston uusimisen yhteydessä on syytä parantaa myös rakennuksen sisäisen lämmönjaon toimivuutta ja energiatehokkuutta. Näin saadaan sekä kustannus- että ilmastohyötyjä.

Avainasemassa oikea mitoitus

Lämmitysjärjestelmän tavoite on tuottaa kaikissa olosuhteissa mukava ja riittävä lämpö rakennuksen tiloihin sekä lämmin käyttövesi. Kaukolämpöenergiaa kannattaa käyttää mahdollisimman tehokkaasti niin, että energiankulutus ja tehontarve ovat mahdollisimman pienet. Laiteuusinnan yhteydessä tehtävällä mitoituksen ja energiatehokkuuden tarkastelulla varmistetaan kaukolämmön hallittu käyttö rakennuksessa.

Energiateollisuus ry (ET) on julkaissut päivitetyn julkaisun K1/2021, jossa lämmönjakokeskukselle tulevan kaukolämpöveden lämpötilaa mitoitusulkolämpötilassa on pudotettu nykyisestä 115 celsiusasteesta 90 celsiusasteeseen. Muutoksen vuoksi taloyhtiöiden kiinteistöstä vastaavien on osattava ottaa käyttöön energiatehokkaat ja kokonaistaloudelliset ratkaisut laiteuusintatilanteessa.

Lämmönjakokeskuksen uusimisesta on nyt julkaistu kattava tietopaketti Motivan pääverkkopalvelussa. Seikkaperäisen neuvonta-aineiston lisäksi lisävaloa aiheeseen tuovat esimerkkikohteet, Uusi hurja lämmönjakokeskus -video ja esite, johon on koottu tärkeimmät asiat tiivistetysti.

Katso lyhyt video:
Uusi hurja lämmönjakokeskus (YouTube)



Esite:
Tehosta kaukolämmön käyttöä lämmönjakokeskuksen uusinnalla – DIGI (pdf) (828.1 KB)

Tehosta kaukolämmön käyttöä lämmönjakokeskuksen uusinnalla – PAINO (pdf) (1.1 MB)

Tutustu tietoaineistoihin Motivan verkkosivuilla:
Lämmönjakokeskuksen uusinta kannattaa tehdä suunnitelmallisesti

Lisätiedot:
Motiva Oy
asiantuntija Päivi Suur-Uski
puh. 044 300 1369
paivi.suur-uski@motiva.fi


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 4.5.2022