Motivan uutiset 2023
Uutta energiatehokkuustyökalua testataan
Energiatehokkuusdirektiivin uudelleenkirjoitus tuo muutoksia energiakatselmustoimintaan tulevaisuudessa. Motivassa testataan uutta energiatehokkuustyökalua, jolla pyritään vastaamaan näihin muutoksiin, energiakatselmusten laatijoilta saatuun palautteeseen ja toiveisiin sekä helpottamaan säästökohteiden havaitsemista.
Energiatehokkuusdirektiivi tuo muutoksia energiakatselmuksiin
Energiatehokkuuslakia tullaan uudistamaan direktiivin uudelleenkirjoituksen pohjalta ja se tulee muuttamaan yritysten tukimahdollisuuksia energiakatselmusten osalta voimaantulon jälkeen. Tulevaisuudessa kaikkien yritysten, joiden kokonaisenergiankulutus ylittää 10 TJ eli noin 2 800 MWh vuodessa, on tehtävä lain edellyttämä energiakatselmus tai otettava käyttöön sertifioitu energianhallintajärjestelmä. Alle 10 TJ yrityksillä katselmusten toteuttaminen on vapaaehtoista ja sitä voidaan tukea.”Jatkossa katselmustukiin oikeutetut yritykset tulevat olemaan energiankulutukseltaan entistä pienempiä. Tämä aikaansaa muutostarpeita nykyisiin katselmusmalleihin, jonka vuoksi Motivassa on vastattu huutoon ja tänä vuonna testataan uutta energiatehokkuustyökalua, jolla raportointia pyritään keventämään ja saamaan katselmuksista entistä kustannustehokkaampia laadusta tinkimättä”, sanoo Tomi Kiuru, Motivasta.
Uuden energiatehokkuustyökalun raportointi on kattava mutta tiivis
Nyt testattavassa työkalussa keskitytään olennaisiin havaintoihin laajan raportoinnin sijaan. Excel-pohjaiseen työkaluun kirjataan kiinteistön perustietojen ja energiankulutustietojen lisäksi vain havaitut energiansäästötoimenpiteet tai kiinteistössä muuta huomiota vaativat parannusehdotukset.”Työkalun avulla varmistetaan, että kaikki oleelliset energiatehokkuuteen liittyvät asiat tulee käytyä läpi ja että kaikki kannattavat toimenpiteet löytyvät. Työkalu ohjaa ja opastaa katselmoijaa ja mahdollistaa lyhyen, ytimekkään raportoinnin. Työkalu jää tilaajan käyttöön, siitä on helppo viedä tietoja eri järjestelmiin ja se on helposti päivitettävissä. Tämän kaiken toimivuutta testataan kokeilussa”, sanoo johtava asiantuntija Tomi Kiuru, Motivasta.
Työkalun testaus on suunniteltu siten, että energiatehokkuustarkastuksen pystyy suorittamaan yksi henkilö, jolla on riittävä tietotaito sekä LVIA- että sähköpuolelta. Työkalussa on listattuna erilaisten teknisten osa-alueiden tarkastettavia kohtia, jotka tulee käydä riittävällä tarkkuudella läpi kiinteistön ominaisuudet huomioon ottaen.
Suppeamman raportointimallin vuoksi tekijän ammattitaito korostuu onnistuneen testityön tuottamisessa. Tekijällä on vastuu selvittää kohteen merkittävimmät energiatehokkuustoimenpiteet ja valta päättää mitkä asiat voidaan jättää vähemmälle huomiolle. Tilaajan kanssa käytävä avoin vuorovaikutus on avain onnistuneeseen testaustyöhön.
Testikohteita ympäri Suomea
Energiatehokkuustyökalun testaukseen haettiin mukaan testikohteita kevään 2023 aikana avoimen haun kautta. Testikohteiksi haettiin pieniä ja keskisuuria yrityksiä eri toimialoilta teollisuudesta kiinteistöalaan ja matkailualalta energiateollisuuteen. Myös seurakunnat ja säätiöt olivat haun piirissä. Testikohteena toimiminen on täysin ilmaista ja mukaan valitut yritykset saavat testauksen tulokset vapaaseen käyttöönsä.Testikohteiden valintaperusteina käytettiin testattavan kohteen tai kohdeyrityksen energiankulutusta, joka tuli olla 100–2 800 MWh/a. Testaukseen haluttiin mukaan kohteita eri toimialoilta, eri kokoluokista sekä energiatehokkuustyön eri vaiheissa olevia kohteita. Myös kohteen oma kiinnostus ja tavoitteet energiatehokkuuden parantamiseen olivat yhtenä valintaperusteena. Asumiseksi luokiteltavat kohteet rajattiin haun ulkopuolelle. Hakemuksia tuli yhteensä yli 50, joista 22 valikoitui mukaan testaukseen.
Testikohteina toimivat yritykset ja kohteiden sijaintipaikat:
- Areim AB, Vantaa
- Ar-Na-La Oy (Café Carusel), Helsinki
- E.S. Lahtinen Oy, Koura
- Greenled Oy, Oulu
- Gustavelund Oy (Hotelli Gustavelund), Tuusula
- High Metal Oy, Vantaa
- Jollilla Oy (K-Market), Lapväärtti
- Kahdeksan veljestä Oy (Hotelli Golden Dome), Iisalmi
- Keurusselkä Hotels Oy (Hotelli Keurusselkä), Keuruu
- Kirike Oy, Outokumpu
- Korallituote Oy, Kokkola
- MBH Breweries Oy (Saimaa Brewing Co), Mikkeli
- Mirror Line Oy, Karijoki
- Oy Svarta Gård Ab (Mustion Linna), Raasepori
- POK Group Oy, Kuopio
- Pulverpaint Oy, Ähtäri
- Rakennusbetoni- ja elementti Oy, Hollola
- Suni Oy (Auto-Suni), Lappeenranta
- T. Makkonen Oy, Iisalmi
- Tampereen seurakuntayhtymä
- Tikli Group Oy (Honoumet Oy), Sastamala
- Vaissi Oy, Haapamäki
Laajaa kiinnostusta testaukseen myös katselmoijien puolelta
Työkalun testaaminen päätettiin toteuttaa Motivan ulkopuolisten energiatehokkuusasiantuntijoiden avulla. Lähtökohtana oli saada testaajiksi kolme laadukasta yritystä, joiden kesken testikohteet jaettaisiin.Testaajayrityksiä haettiin julkisen haun kautta. Valintaperusteissa painotettiin erityisesti testaajien henkilökohtaista osaamista ja laajaa kokemusta erilaisista katselmus- ja energiatehokkuusprojekteista. Kaikilta testaustyöhön nimetyiltä ja osallistuvilta henkilöiltä edellytettiin Motivan katselmoijapätevyyttä. Tarjouksia tuli määräaikaan mennessä 16 kappaletta, joista testaajiksi valikoituivat A-insinöörit Teollisuus- ja Talotekniikka Oy Tampereelta, Invergo Oy Jyväskylästä sekä Ramboll Finland Oy Espoosta.
Valitut testaajat sitoutuivat suorittamaan heille osoitettujen testikohteiden tutustumisen paikan päällä kohteissa sekä täyttämään energiatehokkuustyökalun havaintojen ja teknisten tarkastelujen pohjalta. Tulosten läpikäynti testikohteiden kanssa sekä palautteenanto testaustyökalusta sisältyvät myös toimeksiantoon.
Missä mennään ja mitä seuraavaksi?
Projekti pääsi kunnolla vauhtiin kesäkuussa, kun kukin testikohde osoitettiin Motivan valitsemalle testaajayritykselle ja yhteiset toimintatavat olivat jokaiselle selvät. Tämän jälkeen testaajayritykset pääsivät aloittamaan energiatehokkuustyökalun testaamisen testikohdeyrityksissä.Energiatehokkuustyökalun testaukseen sisältyvät kohdekäynnit suoritetaan syksyn aikana. Testaukseen osallistuneille yrityksille on tiedossa uusia näkökulmia ja ideoita energiatehokkuuden tehostamiseen omassa toiminnassaan sekä konkreettisia toimenpide-ehdotuksia, joita yritykset voivat alkaa halutessaan toteuttaa.
Myös testikohteiden raportoinnit valmistuvat viimeistään loppusyksystä. Projektin tuloksia analysoidaan loppuvuodesta raporttien ja palautteiden pohjalta. Energiatehokkuustyökalun testaus päättyy vuoden 2023 lopussa ja tuloksista sekä mahdollisista jatkotoimista tullaan kertomaan lisää ensi vuoden puolella.
Lisätiedot:
Motiva Oy
johtava asiantuntija Tomi Kiuru
puh. +358 9 6122 5009
tomi.kiuru@motiva.fi