Energiatehokkuutta loma-asumiseen

Loma-asumisen energia- ja ekotehokkuus on monen tekijän summa. Perinteiseen mökkielämään voi kuulua kevennetty varustelutaso ja luonnonmukainen asuminen, mutta yhä useampi loma-asunto rakennetaan täydelliseksi kakkoskodiksi.

Erityisesti rakennuksen pitäminen lämpimänä ympäri vuoden lisää loma-asumisen ympäristökuormitusta. Oman lisänsä tuovat kodin ja loma-asunnon väliset matkat, joten kokonaiskuormituksen vähentämiseksi on tarkasteltava myös järkeviä liikkumismuotoja.

Muutamia vinkkejä ja pohdittavaa ekotehokkaaseen loma-asumiseen:
  • Lämmitysratkaisut syyniin. Hyödynnä uusiutuvia energialähteitä, kuten puun pienpolttoa ja ilmalämpöpumppua. Tarvitseeko tiloja lämmittää myös talvella? Tarvitaanko peruslämpöä vai riittääkö ylläpitolämmitys?
  • Mieti vesihuoltoratkaisut huolella – sekä käyttöveden että harmaiden ja jätevesien käsittelyn kannalta. Talviaikana vesiputkistot ja -järjestelmät tulee suojata jäätymiseltä.
  • Mieti, mitä sähkölaitteita ja -järjestelmiä mökillä tarvitaan. Riittäisikö aurinkosähköjärjestelmä tuomaan riittävästi mukavuuksia mökille?
  • Huolehdi jätehuollosta. Lajittele, kierrätä ja kompostoi. Omasta kompostista saat multaa kesäkukkiin ja ravinteikasta lisää kasvimaalle.
  • Käytä julkista liikennettä myös mökkimatkoilla. Ketjuta asiointeja ja matkoja, jolloin liikkumisen tarve voi vähentyä. Hyödynnä lähialueen palveluja, jolloin kauppareissut voi ehkä tehdä hiihtäen, pyöräillen tai vaikkapa soutuveneellä.
  • Nauti luonnonläheisestä ja energiapihistä lomasta.

Sähköinen opas loma-asumiseen

Paranna ja ylläpidä loma-asumisen energiatehokkuutta"Paranna ja ylläpidä loma-asumisen energiatehokkuutta" on vuosikellon muotoon laadittu opas loma-asuntojen vuokraajille, mutta vinkit sopivat hyvin jokaiselle mökinomistajalle. Oppaassa on kuukausittain tärkeitä huolto- ja ylläpitovinkkejä, joiden avulla kiinteistön energiatehokkuutta sekä asumisviihtyvyyttä ja -turvallisuutta voi helposti edistää.

Sähköisen oppaan linkkimateriaalit ja lisätiedot opastavat myös lisätiedon lähteille. Omalle tietokoneelle ladattavaan tiedostoon voi myös lisätä omia huomioita ja muistiinpanoja, jolloin siitä muodostuu pieni vuosihuoltokalenteri omistajalle.

Siirry lataamaan ja lukemaan opasta Motivan julkaisuihin:
Paranna ja ylläpidä loma-asumisen energiatehokkuutta – opas vuokranantajalle >>


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 24.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.