Jouluiset energiansäästövinkit

Kinkku kannattaa paistaa yöllä

Sähkölämmitteisissä taloissa asuville yösähkön käyttäminen on edullisempaa, mutta ympäristön ja yleisen energiansäästön kannalta myös muiden kannattaa harkita öistä kinkunpaistoa. Jos perheessä syödään kinkkua, se pitäisi paistaa hitaasti matalassa noin 90-125°C:n lämpötilassa.

Kysy lihakauppiaalta oikeat ohjeet ja paistoajat. Pakastekinkku ja muutkin pakasteet kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa sähköä säästäen pakasteen kylmyyttä hyödyntäen. Älä paista kinkkua sähköuunissa samaan aikaan kun saunan sähkökiuas on päällä.

Jouluruuat kannattaa tehdä hauduttaen

Paista laatikot ja hauduta uunipuurot samalla kertaa. Valmiiksi kuumaa uunia kannattaa käyttää hyödyksi. Laita keittiön patteriventtiili kiinni, jos siinä ei ole termostaattia, niin hyödynnät uunin hukkalämmön. Jos kotona on varaava takka tai takkaleivinuuni, voi myös sen jälkilämmön käyttää haudutukseen.

Valmiit laatikot ja muut herkut kannattaa näin talvella jäähdyttää parvekkeella tai kuistilla (peitä kuitenkin hyvin, etteivät linnut ja oravat pääse apajille) ennen jääkaappiin tai pakastimeen laittamista.

Kylmälaukkua voi käyttää myös lämpölaukkuna samaan tapaan kuin heinälaatikkoa. Uunipuuron voi kypsyttää sanomalehteen käärittynä kylmälaukussa tai styroks-astiassa, jos varsinaista heinälaatikkoa ei ole.

Jouluvaloa kynttilöistä

Jouluna ja muulloinkin kannattaa muistaa, että hämärä luo hyvän tunnelman. Lämmin kynttilänvalo kuuluu erottamattomasti joulun odotukseen ja jouluun. Sammuta ylimääräiset valot ja nauti aidosta kynttilän valosta. Kun kynttilät valaisevat ei juuri muita valoja tarvitse.

Ulkovalaistuksessa kynttilä ja lyhty luovat tunnelmaa. Valaistuksessa voi käyttää nykyään myös vähän sähköä kuluttavia LED-valosarjoja. Sähkövaloja käyttäessäsi muista ajastaa ne, jotta valot eivät loista keskellä päivää eivätkä yön tyhjyydessä.

LED- ja energiansäästölamput (ks. lahjavinkkejä tekstin lopussa).

Malttia joululiikenteeseen

Joulun alla ja jouluna liikkuminen kannattaa suunnitella tarkkaan. Jos matkustat kauemmaksi jouluna, käytä mieluiten junaa tai linja-autoa. Lyhyet matkat kannattaa tehdä omin jaloin ja omalla energialla. Aivan erityisesti jouluna, jolloin tulee usein syötyä liiankin runsaasti, omat jalat kannattaa ottaa käyttöön vähän pitemmillekin taipaleille. Joulupyhinä voi jo hyvin aloittaa uuden vuoden lupausten toteuttamisen.

Joululiikenteessä ei kannata kiirehtiä – maltti on valttia. Varmimmin pääsee perille, kun seuraa liikennetilanteita ja sopeuttaa tilannenopeudet niiden mukaan.

Matkalle lähdettäessä on hyvä huolehtia ettei autossa ole turhaa kuormaa – matkatavarat ja lahjat mahtuvat paremmin. Viimeiseltä mökkireissulta takakonttiin jääneet sahat ja vasarat sekä muut tarpeettomat tavarat kannattaa jättää kotiin. Liian painava auto kiihtyy yleensä hitaammin kuin kuljettaja – ja polttoainetta kuluu turhaan.

Muistathan myös huolehtia ettei auton esilämmitys jää liian pitkäksi aikaa päälle. Sähköisillä esilämmittimillä puolesta tunnista kolmeen tuntiin on riittävä aika ulkolämpötilan ja esilämmitintyypin mukaan.

Joulusauna lämpiää vähemmälläkin

Joulusauna on yksi tärkeimmistä jouluperinteistämme –  ja yksi suurimpia sähkön kulutuspiikkien aiheuttajia. Saunominen kuluttaa sähköä paljon. Ei siis lämmitetä sähkökiuasta turhan kuumaksi, 70-80 °C riittää. Sitten vain isommalla joukolla saunaan. (Älä paista kinkkua sähköuunissa samaan aikaan kun saunan sähkökiuas on päällä.)

Jouluna elävää musiikkia

Jouluna voisi unohtaa television, radion ja levysoittimet ainakin hetkeksi ja laulaa itse kauneimpia joululauluja, virsiä tai muuta tunnelmaan sopivaa, ja ottaa esiin kaikki kodin soittimet, leikkiä itse joululeikit ja väsyä nukkumaan onnellisena joulu-uneen.

Aito kuusi tuo jouluun jouluenergiaa – myös joulun jälkeen

Aito kuusi tuo jouluun väriä ja tuoksua – oikeaa jouluenergiaa. Kuusessa on myös bioenergiaa, hyödynnä se joulun jälkeen polttamalla kuusi takassa tai uunissa. Kuusta ei kuitenkaan kannata muuttaa energiaksi jouluaattona, joten ollaan varovaisia niiden aitojen joulukynttilöiden kanssa.

Jos kuusta ei kotioloissa voi käyttää polttopuuna, kannattaa kuusi viedä oman paikkakunnan joulukuusikeräykseen. Keräyspisteistä kuuset viedään keskitetysti hyötykäyttöön.

Lahjavinkkejä

Parhaita energiansäästäjän joululahjoja ovat kestävät käyttötavarat ja sopivat palvelut. Joululahjaostokset kannattaa suunnitella harkiten, jottei kauppaan tarvitse säntäillä montaa kertaa.
  • Hanki jotain hyvää syötävää, vaikkapa ihania kotimaisia marjahilloja, marjamakeisia, kuivattuja sieniä tai kalasäilykkeitä. Itse tehty on aina parempaa!

  • Pehmeitä paketteja. Hyvä villapaita tai villasukat ja muuta pehmeätä ja lämmintä. Jos kotona tarkenee t-paidassa talvella, huonelämpötila on ehkä hieman liian suuri – sopiva lämpötila on 20-21°C.

  • Lapsille mielellään pehmo- ja puuleluja, laadukkaita askarteluvälineitä (hyvät sakset, liimaa, tusseja, värikyniä ja -liituja, hyvää piirustuspaperia).

  • Jos sähköleluja on ihan pakko ostaa, pitäisi niiden oheen hankkia joko joutsenmerkittyjä paristoja tai mieluiten ladattavia akkuja (nikkelimetallihydridi NiMH, vältä nikkeli-kadmium -akkuja NiCd).

  • Elokuva-, teatteri- ja konserttiliput ovat myös hauskoja lahjoja.

  • Palveluja voi myös mainosti antaa lahjaksi, omaa siivousapua, lastenhoitoa, hierontaa tai muuta hoitoa. Tai vaikkapa lahjakortti hierojalle, kauneussalonkiin.

  • Laadukkaat LED- tai energiansäästölamput (siis ne kierrekantaiset pienloistelamput) ovat mieluisa ja säästävä lahja (kysy neuvoa asiantuntevasta sähköliikkeestä).

  • Kirjoja ei myöskään sovi unohtaa, eikä varsinkaan kirja-antikvaareja, joista löytyy hienoja, arvokkaita teoksia. Muutenkin vanhojen tavaroiden liikkeistä voi tehdä loistavia lahjaostoksia.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 24.11.2016

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.