Viilennä viisaasti kesällä

Asuntojen koneellisesta jäähdytyksestä voi langeta iso lasku, jos ei hallitse viisaan ja energiatehokkaan viilennyksen taitoa. Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteesta ja käyttötavoista riippuen vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa.

Energiataloudellisesti järkevintä on alentaa huonelämpötiloja vähentämällä sisäisiä lämpökuormia, suojaamalla ikkunat verhoilla tai kaihtimilla sekä hyödyntämällä yön ja aamun viileyttä tuuletuksessa. Koneelliseen jäähdytykseen on turvauduttava sitten, kun vihreät viilennysvinkit eivät riitä.

Hillitse helteen vaikutuksia:
 • Vedä verhot ja kaihtimet ikkunoihin.
 • Tuuleta viileän aikaan ja varjon puolelta, hyödynnä läpivetoa.
 • Vähennä sisäisiä lämpökuormia: sammuta tarpeettomat sähkölaitteet, vältä uunin ja saunan lämmitystä.
 • Viilennä viisaasti, kun jäähdytät koneellisesti.

Käyttövinkkejä

Huonekohtaiset tuuletus- ja jäähdytyslaitteet:
 • Sammuta laitteet, kun et oleskele huoneessa.
 • Rajaa viilennettävä alue sulkemalla ovet ja ikkunat. Lattialla seisova jäähdytin viilentää lähinnä sitä huonetta, johon se on sijoitettu, ei yleensä koko huoneistoa. Seinään tai kattoon asennettu ilmalämpöpumpun sisäyksikkö puolestaan jäähdyttää ilmaa laajemmalta alalta ja on yleensä tehokkaampi kuin siirrettävä jäähdytinmalli.
 • Perinteisestä tuulettimesta saa enemmän apua, jos sillä ohjataan viileää yöilmaa avoimesta ikkunasta esimerkiksi makuuhuoneeseen tai lämmintä ilmaa ulos huoneesta, jolloin tilalle virtaa viileämpää ulkoilmaa.

Ilmalämpöpumppu:
 • Varmista ilman esteetön kulku huonetiloissa, mutta sulje ulko-ovet ja ikkunat.
 • Poistaa tiloista lämpöä ja kosteutta, mutta huolimattomasti käytettynä saattaa yllättää kustannuksilla.
 • Yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu samalla myös kosteutta.
 • Tarkista ajoittain, että kondenssiveden johtaminen viemäriin tai ulos imeytettäväksi toimii suunnitellusti.

Esimerkkejä tuuletus- ja jäähdytyslaitteiden kulutuksista:
 • Pöytätuuletin:
  Pöytätuuletinten teho on yleensä 40-45 W. Jos laite on päällä 24h/vrk, kuluu sähköä vuorokaudessa noin 1,1 kWh ja käyttökulut ovat noin 20 senttiä*.

 • Lattiatuuletin:
  Lattialle sijoitettavien tuuletinten teho on yleensä 50-70 W. Jos laite on päällä 24h/vrk, kuluu sähköä vuorokaudessa noin 1,7 kWh ja käyttökulut ovat noin 25 senttiä*.

 • Siirrettävät ilmastointilaitteet ja kiinteästi asennetut ilmalämpöpumput:
  Sekä siirrettävät ilmastointilaitteet että kiinteästi asennetut ilmalämpöpumput jäähdyttävät kompressorin avulla sisäilmaa. Siirrettävät mallit kuluttavat kompressorin päällä ollessa sähköä yleensä 0,8-1,5kW mallista riippuen.

  Kiinteiden invertteri-Ilmalämpöpumppujen kuluttama sähköteho jäähdytystilanteessa vaihtelee olosuhteista, asetuksista ja mallista riippuen useimmiten 0,2-2,0 kW välillä.

  Jäähdytyksen energiankulutukseen vaikuttaa oleellisesti käyttötapa: Onko laite käytössä ympäri vuorokauden, jolloin vain laitteen lämpötilatermostaatti rajoittaa kompressorin toimintaa vai laitetaanko laite päälle hellepäivinä vain silloin kun tullaan kotiin esimerkiksi työpäivän jälkeen.

  Usein jo 25-26 asteeseen viilennetty sisäilma tuntuu miellyttävältä, koska huoneilmasta on poistunut viilennyksen yhteydessä myös kosteutta.

  Kesäaikainen pientalon jäähdytys kuluttaa sähköä käyttötavasta riippuen yleensä noin 100-500 kWh vuodessa, jolloin käyttökuluja kertyy käyttötavasta riippuen noin 15-80 euroa*.

*Käytetty sähkönhinta: 15,56 snt/kWh (www.sahkonhinta.fi)


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 22.11.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.