Vinkkejä pakkasiin
Kovilla pakkasilla energiankäyttö kasvaa, kun lämmitystä tarvitaan enemmän. Energiaa voi ja kannattaa pakkasillakin käyttää järkevästi ja tehokkaasti. Omia toimintatapoja kannattaa tarkkailla erityisesti, kun energiankäyttö on huipussaan. Motiva on koonnut muutamia perusohjeita, joilla voi varautua talvisiin pakkasiin ja niiden tuomaan lisälämmöntarpeeseen.
Palaa otsikoihin

Alenna huonelämpötilaa tiloissa, joissa ei oleskella

Tiloissa, joissa ei oleskella, kuten varastoissa, ylimääräisissä huoneissa ja porraskäytävissä voidaan pitää matalampia lämpötiloja. Käyttämättömissä huonetiloissa, varastoissa ja autotalleissa lämpötilaksi riittää 7-12 astetta.

Useiden päivien poissaolon ajaksi kaikkien asuintilojen lämpötilaa voi alentaa muutamilla asteilla. Myös ilmanvaihto kannattaa säätää pienemmälle.
Palaa otsikoihin

Käytä puuta lisälämmönlähteenä

Jos asunnossa on varaava takka tai leivinuuni, sitä kannattaa paukkupakkasten aikana lämmittää jo hieman etukäteen, jotta muun lämmittämisen tarve vähenee. Erityisesti sähkölämmitteisessä talossa varaava tulisija vähentää sähkötehon tarvetta.
Palaa otsikoihin

Älä käytä ilmalämpöpumppua kovimmilla pakkasilla

Lämpöpumpun lämpökerroin laskee nopeasti ulkolämpötilan laskiessa: pumppu tuottaa kovalla pakkasella lämpöä vain saman verran kuin se kuluttaa sähköä. Lämpöpumppujen toimintakyvyssä kovilla pakkasilla on suuria eroja, joten toimi laitetoimittajan ohjeen mukaan ja sammuta ilmalämpöpumppu, kun pakkanen kiristyy noin -15..-20 asteen paikkeille. Uudestaan laitteen saa tällöin käynnistää kun pakkanen on lauhtunut noin -10 asteen vaiheille. Tukilämmitykseen kannattaa kovimmilla pakkasilla ilmalämpöpumpun sijasta käyttää takkaa.
Palaa otsikoihin

Vältä lisälämmittimien käyttöä ja lämpöhukkaa

Jos joudut turvautumaan lisälämmittimeen, on lämmitysjärjestelmässä tai talossa jotain vialla. Lämmityksessä tärkeintä on huolehtia oikeista huonelämpötiloista. Suositeltava asuinhuoneen lämpötila on 20-22 astetta. Sisälämpötilaa on helpointa seurata sisälämpömittarista. Sisälläkin kannattaa pukea ylle kunnon vaatteet ja välttää lisälämmön käyttöä.

Pakkasella on hyvä tuulettaa mahdollisimman nopeasti ristivedolla. Kovimmilla pakkasilla kannattaa tuuletusta välttää kokonaan.

Sälekaihtimet ja/tai verhot ikkunan edessä ainakin yöaikaan vähentävät lämmönhukkaa yhden ikkunalasin verran. Verhoilla tai huonekaluilla ei kannata peittää lämmityspattereita eikä patterin termostaattia, jottei lämmön leviäminen huonetiloihin esty.
Palaa otsikoihin

Sammuta valot ja sähkölaitteet

Tyhjää huonetta on turha valaista, joten sammuta aina tarpeettomat valot. Koristevalot kannattaa varustaa ajastimella sammumaan yösydämen ja valoisimman päivän ajaksi. Kynttilä luo kaunista ja lämmintä tunnelmaa talvi-iltaan sekä sisällä että ulkona vaikkapa jäälyhdyn sisällä. Valitse mahdollisimman moneen valaisimeen energiatehokas ledi- tai energiansäästölamppu.

Tietokoneet, televisiot ja muut kodinlaitteet kannattaa sulkea virtakytkimestä, jotta myös valmiustilan saa pois päältä. Muutoinkaan ei laitteita kannata pitää päällä silloin, kun niitä ei käytetä.

Sähkösauna kannattaa pitää päällä vain tarpeellisen lämmityksen ja käytön ajan. Kiukaan ylilämmitys ja tyhjänä päällä pito on tarpeetonta sähkönkäyttöä. Käyttöveden lämmittäminen vie viidenneksen kodin energiakakusta, joten käytä lämmintä vettä säästeliäästi.
Palaa otsikoihin

Talon systemaattinen huolto ja kunnossapito kannattaa

Hyvin hoidettu rakennus oikein mitoitettuine ja säädettyine järjestelmineen toimii tarkoituksenmukaisesti myös pakkasilla. Asiat kannattaa hoitaa kuntoon lämmityskauden alussa jo ennen pakkasia, joten tarkista jo syksyllä, että laitteet ja säädöt ovat kunnossa.

Hyvin hoidetussa rakennuksessa on miellyttävä ja terveellinen sisäilma, eikä se tuhlaa energiaa.
Palaa otsikoihin

Moottorin esilämmitysaika riippuu lämmittimen tyypistä

Auton esilämmitys vähentää päästöjä ja polttoaineenkulutusta, mutta sitäkään ei kannata pitää turhaan päällä. Tarvittava esilämmitysaika kannattaa säätää ulkolämpötilan mukaan ajastimella. Moottorin esilämmitysaika riippuu lämmittimen tyypistä. Lohko- tai letkulämmitintä tarvitaan kovillakin pakkasilla enintään kaksi tuntia. Säteilylämmittimellä tarvittava aika on noin kaksinkertainen, joskaan yli kolmen tunnin lämmitys enää ei hyödytä.

Polttoainelämmitintä ei tarvitse käyttää koskaan yli puolta tuntia, mutta koska se kuluttaa auton akun energiaa, akun varaamiseksi on hyvä joko ajaa vähintään yhtä kauan kuin lämmitintä on käytetty tai käyttää erillistä ylläpitolaturia.

Vältä kovimmilla pakkasilla auton sisätilan lämmittimen käyttöä. Eniten hyötyä siitä on pienillä pakkasilla, jolloin kosteus tiivistyy ja jäätyy kovaksi auton laseihin.

Palaa otsikoihin


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 1.9.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.