Hallitse huonelämpötiloja

Sisäilmastotutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun oleskelutilojen huonelämpötila on hieman yli 21 °C. Sitä pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana. Makuuhuoneessa nukkuu paremmin, kun lämpötila on tämän allekin.

Mittaa lämpötila keskeltä huonetta, reilun metrin korkeudelta lattiasta.

Kodin tilojen suositeltavat lämpötilat vedottomissa olosuhteissa:
  • oleskelutilat 20-21 ºC
  • makuuhuoneet 18-20 ºC
  • kerrostalojen porrashuoneet 17-18 °C
  • varasto 12 ºC
  • autotalli 5 ºC

Tiesitkö tämän? 1 ºC huonelämpötilassa = 5 % lämmityskuluissa.

Hyvä ja terveellinen sisäilma

Energiataloudelliset lämpötilat asuinhuoneissa parantavat asumisviihtyvyyttä ja sisäilman laatua monella tavalla. Liian lämpimässä vireystila laskee ja lämmityskaudella sisäilma on kuivempaa. Matalampi lämpötila myös pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä.

Lämpötilan lasku 24 °C:sta 21 °C:een vähentää useimmiten sisäilmaoireiden määrää 1/3:lla. Huoneilman lämpötilan jyrkkää muutosta kesken lämmityskauden kannattaa välttää: ihminen tottuu 0,5-1,0 asteen suuruiseen huonelämpötilanpudotukseen noin viikossa.

Mielyttävänä pidetään oleskelutilaa, jossa on vedotonta ja huonelämpötila noin 21 °C.


kissa
Jos huoneistossa tuntuu vetoiselta, tutki mistä se johtuu ennen kuin lisäät lämmitystä. Syy voi olla puutteellinen ikkunoiden ja ovien tiivistys, väärin säädetty ilmanvaihto tai rakenteellinen vika.

Viilennä viisaasti kesällä

Energiataloudellisesti järkevintä on alentaa huonelämpötiloja helteellä vähentämällä sisäisiä lämpökuormia, joten vältä saunan ja uunin lämmitystä. Suojaa ikkunat verhoilla tai kaihtimilla ja hyödyntämällä yön ja aamun viileyttä tuuletuksessa.

Turvaudu koneelliseen jäähdytykseen sitten, kun vihreät viilennysvinkit eivät riitä. Käytä silloinkin huonekohtaisia tuuletus- ja jäähdytyslaitteita järkevästi ja vain tarpeen mukaan.

Huonekohtaiset jäähdyttimet ja tuulettimet: Rajaa jäähdytettävä tila sulkemalla ovet niihin huoneisiin, joissa viilennys ei ole välttämätön. Pöytätuulettimella voit tehostaa lämmön poistumista iholta, kun suuntaat ilmavirran itseä kohti. Sammuta laitteet aina, kun et oleskele tiloissa.

Ilmalämpöpumpun viilennystoiminto: Sulje ulko-ovet ja ikkunat, mutta varmista muuten ilman esteetön kulku asunnossa. Sammuta laite, kun lämpötila on laskenut asteen tai pari – ilmalämpöpumppu poistaa samalla ilmankosteutta, joten miellyttävän huonelämpötilan saavuttaa nopeasti.Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sami Seuna
Asiantuntija
+358 (0) 9 6122 5017

Sivua päivitetty viimeksi 22.10.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.