Keittiö ja kodinhoito

Ekotehokas keittiö on ajatuksella suunniteltu kokonaisuus, jossa kalustemateriaalit ovat kierrätettäviä ja laitteet energiatehokkaita sekä käyttötarpeisiin oikein mitoitettuja. Toimivassa keittiössä on työskentelyä helpottava led-valaistus ja riittävästi tilaa jätteiden lajitteluun.

Laitteiden valmistusta ohjataan EU:n yhteisillä ekosuunnittelumääräyksillä. Esimerkiksi markkinoilla olevien jääkaappien energiatehokkuus on parantunut merkittävästi 20 vuoden aikana. Tutustu aina laitteen energiamerkintään ja valitse käyttöösi sopiva parhaan energialuokan laite.

Kylmäsäilytys kuluttaa 24/7

Sijoita kylmäsäilytyslaite aina erilleen keittiön lämmönlähteistä (liesi, uuni, lämpöpatteri, astianpesukone). Mitä korkeampi huonelämpötila, sitä enemmän sähköä kuluu. Pidä tiivisteet puhtaina ja laitteen takaosa pölyttömänä, jotta laite toimii energiatehokkaasti.

Kokonaisuutena ruoan säilytyksen, valmistuksen ja astianpesun osuus kodin sähkönkäytöstä on 10-30 prosenttia, muusta varustelutasosta sekä sähköä kuluttavista LVI-ratkaisuista riippuen.

Vastuullisesti ruoan kanssa

Lopullisesti keittiön ekotehokkuus toteutuu päivittäisinä valintoina ja käyttötottumuksina. Ruoan osuus hiilidioksidipäästöistä on yli 20 prosenttia, joten kestävät ruokavalinnat ja ruokahävikin välttäminen ovat ehdottomasti tärkein yksittäinen ympäristökuormitusta pienentävä teko.

Kotitalouksista heitetään ruokaa roskiin useampi kauppakassillinen joka vuosi – jopa 23 kg henkilöä kohden. Eniten haaskataan vihanneksia ja juureksia sekä maitotaloustuotteita. Suurin osa koko elintarvikeketjun ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa, ja se vastaa jopa 100 000 auton ilmastovaikutusta.

Mikäli haluat pienentää ympäristökuormitustasi ruokavalinnoillasi, vaihda etenkin punainen liha kasviproteiineihin (palkoviljatuotteet ja niistä valmistetut proteiinipitoiset ruoat) sekä pyri vähentämään maitojalosteiden syömistä. Näiden tuotanto kuluttaa eniten luonnonvaroja.

pyykkäys
Pese täysiä koneellisia, hyödynnä pikaohjelmia vain kevyesti likaantuneen pyykin pesussa. Noudata tekstiilivalmistajan suosituksia pesulämpötilasta. Varmista hyvä pyykkäystulos annostelemalla pesu- ja huuhteluaineita valmistajan ohjeen mukaisesti. Se on myös ympäristön kannalta tärkeää.

Pyykkihuolto

Energiatehokkaat pyykinpesukoneet ovat sähköä ja vettä säästäviä. Kun olet hankkimassa pesukonetta, vertaile energiamerkintöjä ja valitse laite, jonka täyttömäärä sopii pyykkäystahtiisi.

Kuivata pyykki ulkona narulla, jos mahdollista. Vain siten se on ilmaista eikä kuluta lainkaan energiaa, kuten sisätiloissa. Valtaosa markkinoilla olevista kuivausrummuista on jo lämpöpumpputoimisia ja erittäin energiatehokkaita. Vanhat kondensoivat kuivausrummut voivat kuluttaa runsaasti sähköä, etenkin jos käyttölämpötila on korkea.

Siivous

Pölynimureissa energiamerkintä kertoo energiankulutuksen ohella sen puhdistukyvystä ja poistoilman pölyjäämistä. Älä valitse imuria nimellisottotehon (watti) perusteella, vaan käyttötarpeiden ja energiamerkin tietojen pohjalta.

Käytä pyykinpesussa ja siivouksesa Joutsenmerkittyjä pesuaineita. Tuotekriteerit on laadittu elinkaarinäkökulmasta, ja niillä varmistetaan ympäristöystävällisyys tuotannon, käytön ja jätehuollon ajalta. Kokeile myös vanhanajan konsteja, esimerkiksi etikkaa ja ruokasoodaa.


Säilytä ruoka energiatehokkaasti:


Säädä säilytyslämpötilat oikein:

Pakastin -18 °C, jääkaappi +2 - +6 °C ja viileäkaappi +10 - +14 °C.

Katso videolta asiantuntijan vinkit, kuinka säilytät elintarvikkeet turvallisesti ja energiaa säästävästi.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 22.11.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.