Kuiva sähkölämmitys – ylläpito ja säätö

Sähkölämmitys toteutetaan useimmiten sähköpattereilla tai sähköisellä lattialämmityksellä.


Slide3

Kuva: Kuivan sähkölämmityksen säätö tapahtuu huonekohtaisilla tai patterikohtaisilla termostaateilla.

.


Sähköinen lattialämmitys

Sähköisessä lattialämmityksessä käytetään noin 3–6 mm paksua sähkökaapelia, joka lämpenee kun siihen kytketään virta. Uudisrakentamisessa asennetaan betonisen lattiarakenteen valuraudoitukseen kiinni kuten vesikiertoinenkin putkisto. Lähelle lattiapintaa asennettu sähköinen lattialämmitys on yleinen saneerausratkaisuissa ja erityisesti remontoitaessa pesu- ja saunatiloja, koska silloin uutta valukerrosta tarvitaan vain reilun sentin verran. Sähkökaapelin etuihin kuuluvat erityisesti vähäinen valukerroksen paksuustarve ja näin asennettuna nopea reagointi sekä vesikertoiseen ratkaisuun nähden hieman pienempi lämpöhäviö alapohjan kautta.

Termostaattien uusiminen

Termostaatin vaihto on useimmiten tarpeen, jos sähköistä lattialämmitystä halutaan ohjata ajastetusti. Suurin hyöty saadaan, kun lattialämmitys on nopeasti reagoiva eli asennettu lähelle lattian pintaa. Termostaatin vaihdon kustannus on noin 100–200 €/termostaatti.

Termostaatin uusinta on tarpeen kun:
PNG_KUVA-09

Kuvassa analoginen termostaatti, jollainen vanha termostaatti usein on.


 • vanha termostaatti on yli 20-vuotias
 • tarvitaan tarkempaa säätöä, etäohjausta, ohjelmointimahdollisuutta tai muita ominaisuuksia muun muassa poissaolopudotuksia tehtäessä
 • vanha termostaatti on mekaaninen (kannattaa hankkia elektroninen termostaatti)
 • tehdään kotiautomaatio-hankintaa.

Etenkin vanhempien sähkölämmitteisten pientalojen huonetiloissa, joissa on jatkuvatoiminen lattialämmitys ja kivilattia, vaihtaminen kannattaa. Erityisen kannattavia tiloja termostaatin uusinnalle ohjelmoitavalle mallille ovat tyypillisesti pesu- ja saunatilat.

Säästöesimerkki ohjelmoitavalla termostaatilla

Pesu- ja saunatiloissa voidaan termostaattien uusimisella saavuttaa parhaimmillaan jopa 50 prosentin ja noin 1000–2000 kWh/a säästö pesutilojen lämmitysenergian kulutuksessa. Tällöin pesutilan lämpötila nostetaan uudella termostaatilla tarkasti viihtyvyystasolle vain tilan käytön ajaksi. Muun ajan lämpötila lasketaan niin alas kuin tilan ja lattiarakenteen lämpötekniset ominaisuudet, lämmitysteho ja aikaviiveet sallivat.

Jos kaapelit on asennettu melko lähelle lattiapintaa eikä betonivalun paksuus ole suuri, kannattaa termostaatit uusia
PNG_KUVA-08
Uusissa termostaateissa on usein kosketusnäyttö ja ohjelmoitava lämmönsäädin.
ohjelmoitaviksi. Tällöin lämmitystä voi helposti ohjata viikkoajastimen avulla käyttöaikoihin sopivaksi. Termostaatin vaihdon kustannus on kaikkiaan noin 150–200 €/termostaatti.

Huom! Mitä paksumpi betonivalu on, sitä hitaammin betoni lämpenee ja viilenee. Varusta huoneet lämpömittareilla ja seuraa lämpötiloja.

Ohjelmoitavan termostaatin muita hyviä ominaisuuksia:
 • viikkokellon ohitus
 • tehonsäätömahdollisuus tietyllä aikajaksolla
 • lisälämmitys tietyn aikajakson ajan
 • erilaisia mukautumis- ja oppimistoimintoja
 • lukitusmahdollisuus
 • toimintavarmistus sähkökatkojen varalle
 • vikailmoitukset sekä tehdasasetusten palautus.

Sähköpatterit

Vanhat mekaanisilla termostaateilla varustetut sähköpatterit ovat välillä kuumia ja taas hetken päästä viileitä. Kun patterit ovat ikkunoiden alla, kylmien jaksojen aikana ikkunan lähellä jäähtynyt ilma pääsee laskeutumaan lattialle ja saa aikaan vedontunnetta. Uudet elektroniset termostaatit estävät ilmiötä syntymästä, koska niiden kytkentätiheys on suuri verrattuna mekaanisiin termostaatteihin. Useimmiten termostaatti on kiinteästi osa sähköpatteria ja koko lämmitin on tällöin vaihdettava. Joissakin pattereissa termostaatti on erillinen osa, joka voidaan erikseen vaihtaa.

Nykyaikaiset patterit pystyvät tuottamaan tilaan jatkuvasti lämpöä juuri oikeassa suhteessa ja asunnossa on tasaisen lämmintä.
PNG_KUVA-05
Seinälle asennettava sähköpatteri , jossa on kiinteä termostaatti.
Vaihtamalla sekä sähköpatterit että termostaatit, talon kokonaiskulutus voi laskea jopa 10 % ja lämmitysenergian kulutus 20 %. Yli 30-vuotiaat patterit kannattaa uusia jo yksin energiansäästönkin kannalta. Patterien vaihdon kustannus on noin 150-250 €/patteri.

Sähköpattereiden vaihto sujuu useimmiten melko helposti, vie vain vähän aikaa ja työn kustannuksetkin jäävät kohtuullisiksi. Vaihdon voi tehdä sähköurakoitsija, jolla on työhön tarvittavat asianmukaiset luvat. Kerralla kannattaa uusia mieluiten kaikki patterit, jolloin yksikkökustannuskin on mahdollisimman pieni.

Vanhojen sähköpattereiden vaihdon myötä energiankulutus pienenee ja asumismukavuus paranee. Nykyaikaisten pattereiden tärkeimmät ominaisuudet ovat tarkka ja nopeasti reagoiva termostaatti sekä pieni lämmittimen massa.


Sivua päivitetty viimeksi 5.2.2019

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.