Lamput ja valaistus

Energiatehokas valaistus kannattaa ja maksaa itsensä takaisin pitkän käyttöiän myötä. Led-lamput korvaavat nopeasti muut lampputekniikat, ja erilaisiin valaisimiin sopivia vaihtoehtoja on jo runsaasti saatavilla maltilliseen hintaan. Ledien käyttöikä on energiansäästölamppuakin pitempi ja jopa 50-kertainen hehkulamppuun verrattuna.

Erittäin energiatehokkaat ja kestävät ledit soveltuvat lähes jokaiseen käyttökohteeseen kotona ja pihavalaistuksessa. Valitse valaisimeen ja käyttökohteeseen sopiva lamppu tarvittavan valomäärän (yksikkö lumen) ja haluamasi valon värisävyn perusteella (yksikkö kelvin). Lamppupakkauksesta löydät kaikki olennaiset tiedot laadukkaan lampun valintaan energialuokasta värintoistokykyyn.

Päivitä ledeillä hyvää ja energiatehokasta valoa kotiisi.

Tällä pikaohjeella onnistut kerralla lampunvalinnassa ja saat hyvää valoa kotiisi.

Klikkaa pikaohje suuremmaksi >>

Ota huomioon, että valitset:
  • saunaan lämpötilavaihteluita kestävän ledin
  • himmennettävään valaisimeen lampun, jossa on sopiva himmennysominaisuus

Uudista valaistus energiatehokkaaksi

Entistä parempi sisä- ja ulkovalaistus voidaan toteuttaa pienemmillä käyttö- ja energiakustannuksilla. Ohjelmoitavat valaistuksenohjausjärjestelmät, hämärä- ja kellokytkimet sekä liiketunnistimet helpottavat tekevät valaistuksen käytöstä helppoa, tarpeenmukaista ja energiatehokasta.

Valaistuksen energiankulutus riippuu monesta seikasta: lampuista, valaisimista, valaisimien sijoittelusta ja myös huoneiden seinäpintojen väristä. Huoneisiin tarvitaan tilanteen mukaan erilaista valoa: yleisvaloa, työvalaistusta, kohde- ja tunnelmavaloa, jotka toteutetaan erilaisilla valaisimilla ja niitä säätämällä.

Oikea valaistus lisää kodin viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Valoa saadaan sopivasti juuri sinne, missä sitä tarvitaan, esimerkiksi yläkaappien alle asennettavilla ledivalolistoilla keittiön työpöydälle tai pimeän nurkkakaapin syvyyksiin.

Himmennettävät valaisimet ja niihin sopivat lamput tekevät valaisimista monikäyttöiset ja luovat tilanteeseen sopivaa tunnelmaa. Automatiikka ja liiketunnistimet parantavat valaistuksen helppokäyttöisyyttä ja liikkumisen turvallisuutta ulkona, portaikoissa, käytävissä ja muissa aputiloissa.

Lue lisää valaistussuunnittelusta ja valaistuksen uusimisessa huomioon otettavista asioista Lampputiedosta. Kiinteiden valaisimien asentaminen kuuluu sähköalan koulutuksen saaneelle ammattilaiselle. Apua toimivan valaistuksen toteutukseen antavat valaistussuunnittelijat.
Siirry Lampputiedon valaistussuunnittelusivuille.

Lampun ja valaisimen energiamerkintä

Energiamerkintä on oltava myymälässä sekä lamppu- ja valaisinpakkauksessa. Myös verkkokaupassa energiamerkinnän on oltava selkeästi nähtävissä tuotteen hinnan yhteydessä.

Lampun energiamerkintä on lamppupakkauksessa, jossa on myös muuta lampun valintaan liittyvää olennaista tietoa.

Erilaisille valaisimille on omat energiamerkkinsä. Merkin on oltava selkeästi esillä tuotteissa, myyntipisteissä, verkkokaupassa ja myyntimateriaaleissa. Energialuokan lisäksi merkinnästä ilmenee, onko valaisimessa kiinteitä led-ilamppuja, vaihdettavia lamppuja tai näiden yhdistelmiä. Energiamerkintä on oltava myös valaisimissa, jotka on integroitu muihin tuotteisiin, kuten peilikaappeihin.
Pakkausmerkinnät_2
Kuva. Lamppupakkaus antaa olennaista tietoa lampun ominaisuuksista.

Lue lisää EU-maiden yhteisestä energiamerkinnästä:
Energiamerkintä

Kierrätä lamput oikein

Energiansäästö- ja led-lamput, loisteputket, koristevalot, kirkasvalolamput ja muut valaistustuotteet kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen. Vain halogeenilamput, hehkulamput ja autojen lamput kuuluvat sekajätteeseen.

Löydä lähin palautuspiste SER-kierrätys -verkkopalvelusta:
www.kierratys.info
www.serkierratys.fi


Näin valitset energiatehokkaan lampun


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 13.12.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.