Ympäristömerkit

Suomessa on käytössä paljon ympäristömerkkejä, jotka kertovat tuotteiden ympäristövastuusta. Merkit auttavat kuluttajia tekemään ympäristötietoisempia päätöksiä.

Tälle sivulle on listattu tunnetuimpia ja luotettavia ympäristömerkkejä.

Euroopan ympäristömerkki

EU-ympäristömerkki kertoo puolueettomasti tuotteen ja palvelun ympäristöystävällisyydestä – tuotteen turvallisuutta ja laadukkuutta unohtamatta. Se ohjaa kuluttajia ja yrityksiä vastuulliseen, ympäristön paremmin huomioivaan kuluttamiseen.

Myöntämiskriteerit on vahvistettu 31 tuoteryhmälle. Suomessa merkkiä hoitaa Motiva Services Oy, Ympäristömerkintä.

Lue lisää: EU-Ymparistömerkki
Ecolabel logo

Joutsenmerkki – Pohjoismainen ympäristömerkki

Joutsenmerkki on Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki. Joutsenmerkittyjen tuotteiden ja palveluiden on täytettävä tiukat ympäristövaatimukset, jotka perustuvat elinkaariajatteluun eli huomioivat tuotteiden raaka-aineet, valmistuksen, käytön sekä loppusijoituksen. Lisäksi vaatimuksia asetetaan laadulle, terveydelle ja turvallisuudelle. Joutsenmerkki kertoo tuotteen olevan ympäristön kannalta parhaiden joukossa.

Määräajoin vahvistettavat myöntämiskriteerit on annettu 65 tuoteryhmälle. Suomessa myöntämisperusteista päättää Suomen ympäristömerkintälautakunta. Suomessa Joutsenmerkkiä hallinnoi Motiva Services Oy, Ympäristömerkintä.

Lue lisää: Joutsenmerkki
Ympäristömerkki

Ekoenergia-merkki

Suomen luonnonsuojeluliitto myöntää Ekoenergia-merkin uusiutuvista energialähteistä tuotetulle energialle. Merkin piirissä on sekä sähköä että kaukolämpöä.

Lue lisää: EKOenergia
Ekoenergiamerkki 130p

TCO

TCO on kansainvälinen kestävän kehityksen sertifikaatti IT-tuotteille. TCO-sertifikaatissa yhdistyvät tuotteita valmistavien laitosten sosiaaliset olot ja yhteiskuntavastuu, tuotteiden käyttöturvallisuus ja ergonominen muotoilu sekä tuotteen ympäristövaikutusten minimointi tuotteen valmistuksen ja koko sen elinkaaren aikana.

Lue lisää: TCO Development
TCOCertified logo

Energiamerkintä

EU-maissa yhtenäinen energiamerkintä antaa luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa kotitalouslaitteiden energiankulutuksesta. Tiedot perustuvat valmistajien standardin mukaisesti mittaamiin tuloksiin.

Suomessa energiamerkinnän ylläpitoa ja oikeellisuutta valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Yhtenäinen energiamerkintä on 11 tuoteryhmällä.

Lue lisää: Energiamerkintä
Energiamerkintä

Henkilöautojen energiamerkintä

Henkilöautojen energiamerkintä tarjoaa autonostajan käyttöön jokaisen uuden automallin vertailukelpoiset polttoaineenkulutus- ja päästötiedot.

Suomessa merkinnän käyttö on vapaaehtoista mutta suositeltavaa. Energiamerkintä täyttää autojen polttoaineenkulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen ilmoittamista koskevat määräykset.

Lue lisää: Henkilöautojen energiamerkintä
EkoAke henkilöauton energiamerkintä

Ikkunoiden energialuokitus

Ikkunoiden energialuokitus auttaa rakentajia ja remontoijia vertailemaan eri ikkunaratkaisuja. Energialuokituksessa ikkunalle lasketaan vertailuluku, joka kertoo kuinka paljon ikkunarakenne aiheuttaa lämmitystarvetta vuodessa. Ikkunoille annetaan kodin kylmälaitteista tuttu energiamerkki, jossa ikkunat jaetaan energialuokkiin asteikolla A++ – G.

Ikkunoiden energialuokitus on valmistajille vapaaehtoinen.

Lue lisää: Ikkunoiden energialuokitusEnergiaikkunaOliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 20.4.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.