Ikkunoiden energiatehokkuus

Parhaimmat A++ -energialuokan ikkunat ovat energiatehokkaampia kuin 1960-luvun talon alkuperäinen seinärakenne. Uusi ikkuna voi parhaimmillaan olla 10 kertaa energiatehokkaampi kuin vanha. Lasilta vaaditaan monenlaisia ominaisuuksia ja ikkunoissa voi olla suuria mallikohtaisia eroja. Talvella lämpö täytyy pitää sisällä, mutta myös kevään ja kesän aikainen auringonsäteilyn aiheuttama tilojen lämmitysvaikutus täytyy ottaa huomioon.

Valon läpäisevyyttä ikkunan kautta voidaan hallita aurinkosuojauksen lisäksi ikkunan ominaisuuksien avulla. Ikkunoita valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota ikkunoiden energiatehokkuuteen, varustukseen ja muihin ikkunoiden ominaisuuksiin.

Talon ikkunasuunnittelussa on otettava huomioon myös ikkunapinta-ala, rakenteellinen ja tontilla vallitseva aurinkosuojaus sekä seinien ilmansuunnat. Ikkunoiden kautta rakennukseen saadaan alkukeväästä syksyyn auringonsäteilyä, joka pienentää valaistukseen ja lämmitykseen tarvittavaa energiaa, mutta auringon häikäiseminen halutaan kuitenkin estää.

Suurimmat ikkunat ovat yleensä olohuoneessa. Olohuoneen ja muiden oleskelutilojen ikkunat kannattaa normaalisti suunnata etelään, jolloin ne antavat paremmin valoa myös talvella. Sopivan kokoiset räystäsrakenteet estävät liiallisen auringonpaisteen kesällä. Ulkoiset säädettävät aurinkosuojaukset mahdollistavat hyvän näkyvyyden sisältä ja estävät samalla auringon häikäisevän vaikutuksen sisällä. Aurinkosuojaus vähentää myös sisätilojen liiallista kuumenemista kesällä. Matalaenergia- ja passiivitaloissa kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota aurinkosuojaukseen, jotta jäähdytystarve vähenee.

Ikkunoiden energialuokitus on kehitetty, jotta kuluttajat voisivat mahdollisimman helposti vertailla eri ikkunamallien energiatehokkuutta.

Hyvin lämpöä eristävien ikkunoiden ulkopintaan saattaa tietyissä sääolosuhteissa tiivistyä kosteutta. Ilmiötä ei juurikaan esiinny tavallisissa kolmilasisissa ikkunoissa. Kosteuden tiivistyminen ikkunan ulkopinnalle on ominaispiirre hyvin eristetyille ikkunoille, ja se kertoo, että ikkuna eristää lämpöä erittäin tehokkaasti. Kosteuden tiivistyminen ikkunoihin on kuitenkin pieni haitta verrattuna hyvän eristyksen tuomiin etuihin.

Lämmöneristyskyky, U-arvo

Talon rakennusosien, myös ikkunoiden, lämmöneristävyyttä kuvataan lämmönläpäisykertoimella eli U-arvolla (yksikkö W/(m2K)), joka on käänteinen arvo lämmöneristävyydelle. U-arvon kasvaessa lämmöneristävyys heikkenee. Pelkkä U-arvo ei kuitenkaan kerro kaikkea ikkunan energiatehokkuudesta. Auringonsäteilyn kokonaisläpäisykerroin, g-arvo, kertoo kuinka suuri osa ikkunan ulkopintaan tulleesta auringonsäteilystä tulee ikkunan läpi huonetilaa lämmittämään. Lisäksi koko ikkunarakenteen (lasi, puitteet ja karmit) ilmantiiveys on energiankulutuksen kannalta merkittävä asia.

Ikkunoiden energialuokitus on kehitetty, jotta kuluttajat voisivat mahdollisimman helposti vertailla eri ikkunamallien energiatehokkuutta. Energialuokituksessa lasketaan U-arvon, g-arvon ja ikkunan ilmanpitävyyden mukaan vertailuarvo E, jonka yksikkö on kWh/m2,a. Esimerkiksi E-arvo 100 kWh/m2,a tarkoittaa, että jokainen ikkunaneliömetri aiheuttaa 100 kWh:n vuotuisen energiankulutuksen.

Yhteenveto ikkunan energiatehokkuuteen vaikuttavista tekijöistä

Lasiosan U-arvo:
 • Mitä pienempi U-arvo on, sitä paremmin ikkuna eristää lämpöä.
Ilmanpitävyys:
 • Ikkunan ilmavuodot lisäävät vuotoilmanvaihtoa ja siten myös lämpöhäviöitä.
 • Ilmanpitävyyteen vaikuttavat muun muassa:
  • ikkunan eri osien väliset liitokset, ja
  • avattavien ikkunoiden tiivisteet, erityisesti sisäpuitteen ja karmin välinen tiiviste.
Auringonsäteilyn kokonaisläpäisykerroin (g-arvo):
 • g-arvo on suhdeluku, joka kertoo kuinka suuri osa ikkunan ulkopintaan tulleesta auringonsäteilystä tulee ikkunan läpi huonetilaa lämmittämään.
Lasien selektiivipinnoitteet:
 • Selektiivipinnoite on läpinäkyvä metalli- tai metallioksidipinnoite, joka läpäisee ja heijastaa säteilyn eri taajuuksia eri tavalla.
 • Selektiivipinnoite vähentää ikkunan lasien välistä lämpösäteilyä ja parantaa siten ikkunan lämmöneristävyyttä.
Eristyslasien täytekaasut:
 • Lämmöneristävyys paranee, kun eristyslasien välitila täytetään ilmaa hidasliikkeisemmällä kaasulla.
 • Täytekaasuina käytetään jalokaasuja, joita ovat esimerkiksi argon, krypton ja ksenon.
Välilistan materiaali:
 • Ruostumaton teräs, TPS-massa ja muovi eristävät paremmin kuin alumiini.

Ikkunatyyppejä

MSE
Kolmilasinen avattava ikkuna, jossa sisimmässä puitteessa on 2-lasinen eristyslasi ja ulkopuitteessa erillislasi.

MSEA
Kuten MSE, mutta ulkopuite ja karmin ulkopinta ovat alumiinia.

MS2E
Nelilasinen avattava ikkuna, jossa molemmissa puitteessa on 2-lasinen eristyslasi.

MEK
Kiinteä (ei avattava) eristyslasi-ikkuna.

MEKA
Kiinteä (ei avattava) eristyslasi-ikkuna, jossa karmin ulkopinta on alumiinia.

Lasityppejä

float
pinnoittamaton lasi, tavallinen ikkunalasi, tuotemerkkejä muun muassa Pilkington Optifloat, Saint-Gobain Glass Planiclear, Euroglas Eurofloat ja AGC Glass Clearlite.

k-lasi
Pilkington k-lasi (kovapintainen selektiivilasi, jota voi käyttää erillislasina).

G-fasT
AGC Glass Planibel G-fasT-lasi (kovapintainen selektiivilasi, jota voi käyttää erillislasina).

ENP, iPlus
AGC Glass EnergyPlus-lasi, AGC Glass iPlus-lasi. AGC Glass lämmöneristys- ja auringonsuojalaseja. iPlus laseissa on tuotekohtaisia lisämääreitä muun muassa TOP 1.1, Advanced, Energy N.

S1N, S3
Pilkington Optitherm S1N, Pilkington Optitherm S3. Pilkington Optitherm-lämmöneristyslaseja.

SC70/35, SC70/40, SC60/31, SC60/33
Pilkington Suncool 70/35, Pilkington Suncool 70/40 jne. Pilkington Suncool -auringonsuojalaseja.

AC, AF
Anti-condensation -lasi, huurtumaton lasi.

ONE, XN
Saint-Gobain Glass Plantiherm One, Saint-Gobain Glass Planitherm XN ovat Saint-Gobain Glass Planitherm -lämmöneristyslaseja.

Cool-Lite, SKN 174, SKN 176
Saint-Gobain Glass Cool-Lite-auringonsuojalaseja. Tuotekohtaisia lisämääreitä muun muassa SKN 174, SKN 176.

Eristyslasin välilistojen tyyppien ja tuotenimien lyhenteitä

Al, Alu
Alumiinivälilista

RST
Teräksinen välilista

TPS
Butylver TPS (termoplastinen) välilista

SWS
Swisspacer-välilista

SS, Tri, TSPA
Super Spacer TriSeal/T-Spacer-välilista

THX, LR, Thermix
Thermix-välilista

Chr, ChrUF
Rolltech Chromatech-välilista, Rolltech Chromatech Ultra F-välilista

TGI
Technoform Glass Insulation TGI-välilista

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 28.8.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.