Ilmalämpöpumppu tukilämmityslähteenä

Ilmalämpöpumppu (ILP) koostuu ulkoyksiköstä ja yhdestä tai useammasta sisäyksiköstä. Ulkoyksikkö kierrättää ulkoilmaa lävitseen ja jäähdyttää sen, kun laite toimii lämmityskäytössä. Jäähdytyskäytössä ulkoyksikkö puolestaan lämmittää ulkoilmaa. Kompressorin avulla talteen otettu lämpö siirretään sisäyksikköön, joka luovuttaa lämmön huoneilmaan.

Lämpökerroin tyypillisesti 1,5-2,0

Ilmalämpöpumppu antaa noin 50 % vähemmän tehoa -20 Celsiusasteen pakkasella, kuin +7 Celsiusasteen lämpötilassa (jossa standardin mukaisesti laitteen teho- ja lämpökerroin ilmoitetaan). -20 Celsiusasteen pakkasilla laadukkaan ja uudehkon ilmalämpöpumpun lämpökerroin on useimmiten noin 1,5-2,0.

Vanhemmilla tai huonosti pakkasiin soveltuvilla ilmalämpöpumpuilla lämpökerroin voi tippua kovimmilla pakkasilla sähkölämmityksen tasolle. Kovilla pakkasilla ulkoyksikön sulatuksen kuluttama energia vie merkittävän osan energiansäästöstä. Laitekohtaiset energiatehokkuuserot voivat olla suuria.

Selkeä huonetila eduksi lämmityksessä

Yksi ilmalämpöpumpun sisäyksikkö levittää lämpöä tavallisesti rakennusmuodosta ja tilan koosta riippuen noin 30-100 m2 alueelle. Väliseinät ja monimutkainen talorakenne rajoittavat merkittävästi lämmön siirtymistä muihin huonetiloihin. Näin teholtaan suurempi lämpöpumppu ei välttämättä paranna energiansäästöä.

Ilmalämpöpumppu myös suodattaa ilman edellyttäen, että suodatin puhdistetaan säännöllisesti. Sisäyksikkö sijoitetaan yleensä eteis- tai aulatilaan >20cm kattorajan alapuolelle, yli 2,2 metrin korkeudelle lattiasta ja kaksikerroksisissa taloissa portaikkoon. Ulkoyksikkö kiinnitetään talon seinään tai maasta tukien lumirajan yläpuolelle. Asennuskorkeus on >80cm maanpinnasta.

Soveltuu kaikkiin talotyyppeihin

Ilmalämpöpumppu on helppo asentaa kaikkiin talotyyppeihin ja uusiin sekä vanhoihin taloihin. Se ei vaadi mitään erikoisratkaisuja rakenteissa. Ilmalämpöpumppu sopii hyvin tukilämmitykseen öljy- tai sähkölämmityksen rinnalle tai esimerkiksi autotallin päälämmitysjärjestelmäksi.

Pelkkä sisä- tai ulkoyksikkö voidaan tarvittaessa vaihtaa. Huolto- ja asennustöissä on ainakin kylmäainekytkentöjen ja -käsittelyn osalta lain mukaan käytettävä kylmäainepätevyyden omaavaa asentajaa.
Lämpöpumppu plugi 177572
Kuva. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö. Kuva. Silja Nykänen, Plugi

Kustannukset ja säästöt

Asennettuna laadukkaan invertteri-ilmalämpöpumpun kustannus on useimmiten noin 1 500-2 500 €. Sähkölämmityksen tehostamisprojekti Elvarissa saatiin säästötuloksiksi hieman yli 250 pientalokohteen seurantaryhmässä keskimäärin reilun 3 000 kWh:n vuotuinen säästö.

Säästömäärän todettiin vaihtelevan merkittävästi talokohtaisten tekijöiden vuoksi. Myös muun lämmitysjärjestelmän säätö ja talon ominaislämmitystarve (kWh/m2 vuodessa) vaikuttavat säästötulokseen paljon.

Lisää aiheesta:

Lämpöä ilmassa – Lämmitysjärjestelmät, Ilmalämpöpumput (pdf) (1.5 MB)


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 28.9.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.