Siirry sisältöön

Ikkunoiden korjaaminen ja tiivistäminen

Jos vanhat ikkunat ovat toimivat, ne kannattaa kunnostaa. Tiivisteet vaihdetaan uusiin ja lukot ja saranat voidellaan, tarkistetaan käyntisovitukset ja tehdään ikkunoiden huoltomaalaus. Ikkunan voi myös korjata osittain: lahonneet ulkopuitteet voi vaihtaa uusiin ja uusia ikkunalasien kittaukset. Myös avausmekanismien vaihtaminen voi olla mahdollista. Vanha mekanismi kannattaa ottaa malliksi uutta hankittaessa.

Vanhan ikkunan energiatehokkuutta voi parantaa myös lisälasien avulla ja tavalliset lasiruudut voidaan korvata nykyaikaisilla eristyslaseilla, jos puite kestää uusien lasien painon. Ikkunan lämmöneristävyyden parantaminen saattaa kuitenkin aiheuttaa kosteilla ja kylmillä ilmoilla samanlaisen huurtumisilmiön lasien ulkopinnoille kuin autojen tuulilaseissa. Lämpövuoto ei silloin enää pidä lasia sulana.

Ikkunoiden vaihtaminen

Jos vanhat ikkunat ovat 2-lasiset, puuosiltaan lahonneet, teknisesti toimimattomat tai jo yli 50 vuotta vanhat, kannattaa niiden uusimista harkita. Uudet ikkunat parantavat asumisviihtyvyyttä, sillä niissä on korkeampi pintalämpötila, niiden kautta ei tule vetoa ja ne toimivat moitteettomasti. Myös uusien ikkunoiden ääneneristävyys on vanhaoja parempi, koska uusien ikkunoiden ilmanpitävyys on vanhoja parempi.

Ikkunoiden uusimista suunniteltaessa on tärkeää huolehtia ilmanvaihdon korvausilman saannista etenkin silloin, kun vanha ikkuna on toiminut korvausilman tuloreittinä. Ratkaisuna voi olla uusien korvausilmaventtiilien asentaminen ja/tai tuloilmaikkunoiden hankinta.

Ikkunoiden vaihdon yhteydessä voidaan parantaa myös muun ikkunarakenteen – ikkunan ja seinärakenteen välistä – eristystä ja tiiviyttä.

Varmista uusien ikkunoiden energiatehokkuus

Uusia ikkunoita hankittaessa kannattaa huomioida myös ikkunoiden energiatehokkuus. Markkinoilla on noin 1 500 energialuokituksen saanutta ikkunaa, joiden energiatehokkuutta on helppo vertailla energiamerkinnän avulla. Eri ikkunamallien välisiä eroja energiatehokkuudessa voi vertailla myös ikkunoiden teknisissä tiedoissa ilmoitettavan E-luvun avulla. E-arvo kertoo kuinka paljon jokainen ikkunaneliömetri kuluttaa laskennallisesti energiaa vuodessa.

Jos näet houkuttelevan tarjouksen sopivista ikkunoista, tarkista ennen tilaamista ikkunan energiatehokkuustaso Motivan verkkopalvelun Ikkunoiden energialuokitus -sivuilta, josta löydät tietoa myös ikkunoiden hankinnasta ja ikkunoiden teknisistä termeistä, luettelot energiamerkinnän saaneista ikkunoista sekä tarjouspyyntömallin ikkunaremontin tilaamista varten.


Ikkunoiden tiivistäminen

Ikkunoiden tiivistäminen ehkäisee ilmavuotoja, parantaa asumisviihtyvyyttä ja säästää energiaa. Tiivistämällä oikein ehkäiset myös ikkunoiden puuosien kosteusvaurioita. Tarkista tiivisteiden kunto vuosittain ennen lämmityskauden alkua, ja uusi vioittuneet tai vanhat tiivisteet. Tiivisteet kannattaa uusia myös ikkunoiden kosteusvaurioiden korjauksen yhteydessä.

Tiivistämisen voi tehdä itse

Vanhan tiivisteen poistamisessa on oltava varovainen, jos apuna käytetään terävää työkalua. Valitse asianmukainen riittävän paksu ja joustava silikoni- tai kumitiiviste. Vanhoissa ikkunoissa saatat tarvita eri paksuista tiivistettä samaankin ikkunaan.

Tiivistäessä on tärkeää varmistaa, ettei vahingossa tiivistä umpeen ulommassa puitteessa olevia tuuletusrakoja. Näin puitteiden välinen tila pysyy kuivana. Jos sisäikkuna on ilmatiivis, ulkoikkunan tiivisteisiin tarvitaan vain pienet tuuletusraot.

Tarkista samalla, että myös ikkunan karmin ja seinän välinen sauma on tiivis. Kun ikkunat on tiivistetty, säädä huonelämpötilat ja ilmanvaihto sopivaksi.


Näin arvioit ikkunoiden tiivistystarpeen:
  • Silmämääräisesti katsottuna tiiviste repsottaa tai kokeiltaessa sen reuna on irti pinnasta.
  • Tiiviste ei ole elastinen.
  • Tiiviste on liian ohut (ei litisty lainkaan).
  • Ikkunan puuosissa on kosteusvaurioita (maali hilseilee, pinta lahonnut).
  • Luottokortin pystyy työntämään ikkunalasien ja ikkunalistojen väliin (katso oheisesta opasvideosta).
  • Ikkunan läheisyydessä tuntuu havaittavaa ilmavuotoa, esimerkiksi paperi heiluu.


Sivua päivitetty viimeksi 12.1.2024