Energiaremonttia pukkaa -  vinkkilista hankintoihin


Säästöä voi hakea säätölaitteiden uusinnalla, taloautomaatiolla, lämmitysmuodon valinnalla ja talon rakenteellisella energiaremontilla. Kannattaa kuitenkin miettiä askelmerkit selviksi ennen kuin laitat nimen tilauspapereihin. Lue myös lyhyet vinkit remonttihankinnan onnistumiseen.

Palaa otsikoihin

Mikä on talon keskeisin säästötoimi?

Muista että tehty säästötoimi syö yleensä kannattavuutta muilta toimilta. Jos esimerkiksi hankit maalämpöpumpun, lisäeristäminen ei ole enää niin kannattavaa kuin sähkölämmityksellä.

Poikkeuksena säännöstä ovat lämpöenergian säästön yhteydessä toimet, jotka koskevat oman aurinkosähkön tai tuulisähkön tuottoa. Vaikka pörssisähkönä ostettu sähkö olisi muuten edullista kesällä, sähkön hinnassa on aina sähköveroa ja siirtomaksua. Keskimäärin itse sähköenergian hinta onkin vain kolmannes sähkön kokonaishinnasta.

 

Yleissääntönä voi todeta, että kannattavimmat säästötoimet kohdistuvat lämmityslaitteisiin, ilmanvaihtoon ja rakennuksen yläpohjan lisäeristykseen.

Palaa otsikoihin


Palaa otsikoihin

Taloautomaatiolla energiansäästöä

Talotekniikan optimoituun käyttöön ja ohjaamiseen voidaan valjastaa automaatio-järjestelmä. Kattavalla ja älykkäällä taloautomaatiolla voidaan seurata, ohjata, valvoa ja optimoida talon tekniikan kokonaisuutta tehokkaasti ja helposti. Esimerkiksi lämmitystä voidaan ohjata säätietojen ja sisälämpötilojen perusteella, ilmanvaihtoa ilman laadun mukaan tai yksittäisiä lamppuja vaikka älypuhelimella.

Tarpeenmukainen käyttö on avaintekijä energiasäästössä. Automaation avulla tarpeeton energiantuhlaus tyrehtyy. Hybridilämmityksen ohjaamisesta tulee myös helpompaa, kun se valjastetaan automaation ohjattavaksi. Automaatio voidaan opettaa optimoimaan lämmitysmuodon valinta olosuhteiden ja pörssisähkön vaihteluiden perusteella.

Hyvin toteutetulla taloautomaatiolla voidaan seurata lämpöenergian kulutusta ja tuotantoa, kuten kaukolämmön kulutusta, maalämpöpumpun tuotantoa ja sitä, kuinka paljon energiaa saadaan maasta ja kuinka paljon tuotetaan sähköllä sekä jopa lämpöpumpun hyötysuhdetta. Taloautomaatiojärjestelmä kertoo, paljonko sähköä kuluu ja tuotetaan, sekä mahdollisen akkujärjestelmän tilan. Järjestelmä kertoo myös mittaustietoa vedenkulutuksesta. Automaatiota on saatavana sekä langallisena että langattomana


Palaa otsikoihin


Palaa otsikoihin

Mistä aloittaa taloautomaatiojärjestelmän hankinta?

Ennen suunnittelua ja järjestelmän hankintaa kannattaa miettiä, mitä halutaan automatisoida. Halutaanko ohjata lämmitysjärjestelmiä, koneellista ilmanvaihtoa, valaistusta tai jotain muuta? Vai kaikkea tätä? Haetaanko järjestelmän kautta ensisijaisesti mukavuutta, turvallisuutta vai energiatehokkuutta? Valinnoissa kannattaa keskittyä oleellisimpiin tarpeisiin, mutta toisaalta mahdolliset tulevaisuuden muutos- ja laajennustarpeet kannattaa huomioida.

Lue lisää automaatiohankinnasta Energiatehokas koti -sivustolta >> 

Palaa otsikoihin


Palaa otsikoihin

Lämpöpumpun hankinta

Lähes jokaisessa pientalossa alkaa olla jokin lämpöpumppu, joissakin useampiakin. Eikä suotta. Talon kokonaiskulutus, pohjarakenne, patteriverkon lämpötilataso ja hankintabudjetti antavat suuntaa sopivalle lämpöpumpputyypin valinnalle.

ja yrityksen kohdalta myös löytyykö sertifioituja asentajia. Laitteiden osalta voit verrata energiamerkkien tietoja mallien välillä. Erityisesti kalliiden lämpöpumppuinvestointien kohdalla kannattaa paneutua huolella tarjoukseen: mitä urakkaan sisältyy ja mitä ei. Eroja voi olla myös esim. tekniikoissa, varustelussa, takuuajoissa, varaajan koossa, LP-tahossa ja porareiän mitassa. Pyydä vastaukset ja sopimiset aina kirjallisesti esim. sähköpostilla.

Lisätietoa lämpöpumpuista Energiatehokas koti -sivustolla >>

Tutustu soveltuvuustaulukkoon eri lämpöpumpuista erilaisissa tyyppitaloissa >>

Palaa otsikoihin


Palaa otsikoihin

Säätölaitteet ovat paljon vartijana

Korkeat patteriverkon veden lämpötilat ovat myrkkyä lämpöpumpuille, mutta eivät esteenä. Voit tehostaa patteriverkkosi toimintaa uusimalla patteriventtiilit ja -termostaatit, kiertovesipumpun ja paisunta-astian.

Patterit ilmataan huolellisesti lämmityskauden alussa ja samalla lisätään tarvittaessa vettä painemittaria seuraten. Tuloksena on tehokkaampi, energiaa säästävämpi patteriverkko, joka säätyy paremmin ja toimii luotettavasti. Oheishyötynä on alhaisempi lämpötilanvaade patterivedeltä, mikä parantaa lämpöpumpun suorituskykyä.

Säätölaiteinvestoinnit ovat usein niitä kannattavimpia suhteessa investointisummiin. Säätölaitteet on jouhevaa uusia lämpöpumppuhankinnan yhteydessä, mutta niitä tekevät yleisesti myös muut LV-alan liikkeet. Säätölaitteiden uusinta parantaa toimintavarmuutta, asumismukavuutta ja säästää energiaa, erityisesti lämpöpumppujen yhteydessä.

Palaa otsikoihin


Palaa otsikoihin

Yläpohjan lisäeristys

Yläpohjan lisäeristys on toteutukseltaan helppo ja melko kannattavakin rakenteellinen säästötoimi vanhan talon kohdalla. Lisäeristeeksi tai kokonaan vanhan yläpohjaeristeen korvaavaksi eristeeksi puhallettava villa voidaan toimittaa palveluna tai säästäväinen voi vuokrata puhalluslaitteiston rautakaupasta.

Oulun rakennusvalvonnan julkaisema ohjekortti oikeaoppisesta yläpohjan lisäeristämisestä >>

Palaa otsikoihin


Palaa otsikoihin

Aurinkosähköjärjestelmän hankinta

Aurinkosähköjärjestelmien hinnan laskiessa kiinnostus sähkön pientuotantoon lisääntyy. Se on puhdasta energiaa ja lähes huoltovapaata tekniikkaa, kasvattaa energiaomavaraisuutta ja on varautumista mahdollisiin sähkön hinnan vaihteluihin.

Aurinkosähköjärjestelmän hankinnassa on olennaista arvioida huolellisesti aurinkosähkön soveltuvuus omaan käyttöön. Parhaan tuloksen saa, kun nämä kohtaavat:

  • Aurinkopaneeleille on varjoton asennuspaikka omalla tontilla, mieluiten etelän suuntaan.
  • Kiinteistössä kuluu sähköä esimerkiksi käyttöveden lämmitykseen tai tilojen viilennykseen myös kesäkuukausina, jolloin järjestelmän tuotto on parhaimmillaan. Kulutustiedot ovat välttämättömät oikean mitoituksen tekemiseksi.

Yksinkertaisinta on kilpailuttaa aurinkosähkö avaimet käteen -toimituksena, jolloin solmit sopimuksen yhden toimittajan kanssa kokonaistoimituksesta, sisältäen laitteet, asennukset ja tarvittavan yhteydenpidon sähköverkkoyhtiöön.

Lisätietoa aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta Aurinkosähköä kotiin -kampanjan sivustolta >>

Palaa otsikoihin


Palaa otsikoihin

Etene maltilla: suunnittele ja vertaile ennen päätöstä

Oletpa hankkimassa tai uudistamassa kodin tekniikkaa tai valmistelemassa remonttia kotiin, etene maltilla. Liika kiire usein kostautuu. Mitä enemmän maltat perehtyä yksityiskohtiin, sitä helpompaa päätöksenteko on.

  • Lähtötilanne ratkaisee, eikä isoihin remontteihin tai uudistuksiin ole yhtä valmista pakettiratkaisua. Selvitä erilaiset etenemistavat ja tekniset mahdollisuudet. Rinnakkaisten tekniikoiden kesken voi olla eroja, joilla on ratkaisevaa merkitystä juuri sinun tilanteessasi.
  • Pyydä ratkaisuvaihtoehtoja ja tarjouksia useammalta yritykseltä. Hyviä laatumittareita ovat esimerkiksi asiakaspalvelu ja neuvonta: kuunnellaanko tarpeitasi ja tavoitteitasi, saatko opastusta ja tarjotaanko vaihtoehtoja.
  • Selvitä yritysten taustoja, tutustu referenssikohteisiin.
  • Kuuntele myös ”naapurisuosituksia”, voit saada arvokkaita vinkkejä niin toteutukseen kuin valintaankin.
  • Tee urakka- ja hankintasopimukset aina kirjallisesti. Sovi kirjallisesti myös aikatauluista ja mahdollisista viivästymiskorvauksista sekä takuuehdoista laitteille ja työlle.
  • Edellytä, että saat laitteille ja järjestelmille käyttöönotto-opastuksen.

Miten valitset hyvän urakoitsijan?

Yleisesti ottaen kannattaa arvioida, onko harkinnassa oleva urakoitsija vakavarainen toimija, joka pysyy toiminnassa vielä vuosien kuluttua. Yrityksen rekisteröintitaustasta ja mahdollisista veroveloista voi etsiä tietoa Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän verkkosivuston kautta (www.ytj.fi). Myös Luotettava kumppani -merkintä auttaa löytämään vakavaraisia toimijoita. Voit myös etsiä internetistä kokemuksia kyseistä yrityksestä. Varaa aikaa kilpailuttamiseen, vertaile muutakin kuin hintaa. Kysy urakoitsijan mahdollisia referenssikohteita. Muista että liika kiire urakoitsijan valinnassa usein kostautuu tilaajalle.

Tutustu myös uusiutuvan energian sertifioituihin asentajiin Motivan verkkopalvelussa >> 

Palaa otsikoihin

Harkitse aina kahdesti, kun remontteja ja palveluja tarjotaan kotimyyntinä

Puhelinmyynti tai ovelta ovelle -myynti on kotimyyntiä. Kalliiden laitteiden tai remonttien osto sellaiselta kannattaa jättää väliin siihen liittyvien riskien vuoksi.

Katso Facebookissa @asiaaenergiasta -sivulta Kilpailu- ja kuluttajaviraston asiantuntija Annina Huolmanin ja Motivan asiantuntija Sami Seunan keskustelu kotimyynnin riskeistä >>

Palaa otsikoihin


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sami Seuna
Asiantuntija
+358 (0) 9 6122 5017

Sivua päivitetty viimeksi 13.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.